Zes op tien aangevochten vergunningen worden vernietigd

Meer dan zes op tien verleende omgevingsvergunningen die voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen worden aangevochten, worden vernietigd. Dat blijkt uit een analyse van De Tijd. Omgevingsexperts wijten de hoge vernietigingsgraad aan de steeds complexere regelgeving en juridisering, de toename van het aantal beroepen en de rechterlijke interpretatie.

7 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 augustus 2023 16:41
Lees meer over:
justitie

De voorbije vier jaar werden in Vlaanderen gemiddeld zo'n 70.000 vergunningen verleend, op een totaal van ruim 90.000 aanvragen per jaar. Tegen minder dan 5 procent van de beslissingen wordt administratief beroep bij de hogere overheid ingediend. Wie het nog niet eens is met die uitspraak, kan die voor de Raad betwisten.

In het lopende werkjaar deden de rechters van de Raad voor Vergunningsbetwistingen een uitspraak in 952 dossiers. De Tijd onderzocht ze allemaal en concludeerde dat in ruim 61 procent van de dossiers de aangevochten verleende vergunning door de rechters werd vernietigd. Voor ruim drie op de vier van deze vernietigingen werd een herbehandeling door de vergunningverlenende overheid opgelegd.

Deze vergunningen gaan niet allemaal om gigaprojecten zoals de geplande Ineos-kraker of het nieuw stadion voor Club Brugge. Volgens de krant sneuvelt evengoed de goedkeuring voor nieuwe windmolens, de uitbreiding van een kippenstal, een verkaveling of de verbouwing van een huis. De redenen voor het vernietigen lopen uiteen, maar dus vaker wel dan niet trekt de rechter een streep door een vergunning die eerder werd goedgekeurd. 

Kluwen

Volgens experts speelt de almaar complexere en soms botsende regelgeving op het vlak van omgeving, ruimtelijke ordening en milieu hierin een hoofdrol. “Alles zit zo verspreid in allerlei decreten, codices, verordeningen en instructies dat men er niet wijs uit geraakt. Daar komt ook nog een lokaal beleid bovenop, al dan niet in overeenstemming met wat al bestond”, zegt Laurens De Brucker, advocaat milieu- en energierecht bij Xirius Public en doctoraal onderzoeker aan de KU Leuven. “En er zijn de Europese regels die rechtstreeks effect hebben. Al die laagjes op elkaar maken het voor omgevingsambtenaren bijna onmogelijk mee te zijn.” Pieter-Jan Defoort, omgevingsadvocaat bij LDR, voegt in de analyse van De Tijd nog aan toe dat “hoe meer en hoe complexer de regels, hoe meer munitie er is om op vergunningen te schieten."

De oplossing ligt volgens verschillende experts in het vereenvoudigen van de procedures, het versnellen van de doorlooptijd bij de Raad van Vergunningsbetwistingen door extra rechters aan te werven en het versterken van omgevingsambtenaren. “Investeren in opleiding van omgevingsambtenaren en budget voor juridische diensten bij lokale besturen lijkt mij cruciaal”, aldus De Brucker in De Tijd. “Vandaag ontbreekt het vaak aan zowel kennis als tijd en ruimte. En de druk op die mensen wordt alleen maar groter.”

Stikstof: Raad van State bevestigt noodzaak van decreet voor vergunningenkader
Uitgelicht
De Raad van State heeft vrijdag een advies uitgebracht over het ontwerp van beoordelingskader waarmee de Vlaamse regering in afwachting van het stikstofdecreet nieuwe vergunni...
31 juli 2023 Lees meer

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek