Stikstof: Raad van State bevestigt noodzaak van decreet voor vergunningenkader

De Raad van State heeft vrijdag een advies uitgebracht over het ontwerp van beoordelingskader waarmee de Vlaamse regering in afwachting van het stikstofdecreet nieuwe vergunningsaanvragen wilde beoordelen. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Raad van State geen inhoudelijke bezwaren, maar hamert het rechtscollege wel op de noodzaak van een "duidelijke decretale grondslag". Daarmee ligt het advies in lijn met het Ineos-arrest. Volgens professor milieurecht Kurt Deketelaere volstaat het natuurdecreet en is een apart stikstofdecreet helemaal niet nodig.

31 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 31 juli 2023 16:14
Lees meer over:
verontreinigingindustrievervuiling-1280

In afwachting van het stikstofdecreet was de Vlaamse regering van plan een beoordelingskader in te voeren waarmee vergunningverlenende overheden nieuwe vergunningsaanvragen konden beoordelen op het vlak van stikstofuitstoot. Dat kader was gebaseerd op de afspraken van het stikstofakkoord van 10 maart 2023 met een specifieke aanpak voor de industrie (NOx of stikstofoxiden) en de landbouw (NH3 of ammoniak).

Omgevingsminister Demir had dat beoordelingskader voor advies naar de Raad van State gestuurd. Dat rechtscollege laat volgens minister Demir vrijdag weten dat het beoordelingskader "vereist dat daartoe vooraf in een deugdelijke en voldoende expliciete decretale rechtsgrond wordt voorzien". Lees: het beoordelingskader kan pas ingaan nadat er een decreet is goedgekeurd. Dat was ook de boodschap van de Raad voor Vergunningsbetwistingen in het recente Ineos-arrest.

Volgens minister Demir worden er verder in het advies "geen inhoudelijke opmerkingen geformuleerd op het beoordelingskader als dusdanig". "Er worden in het advies ook geen rode lichten geplaatst bij het gebruik van drempels", klinkt het.

“Apart decreet onnodig”

Kurt Deketelaere, professor milieurecht, is op z’n zachtst gezegd niet dezelfde mening toegedaan. In een uitgebreid interview in de krant De Standaard verwijst hij naar het Ineos-arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvvB). “Het enige wat de Raad telkens vraagt, is om via een gedetailleerde, geïndividualiseerde, passende beoordeling aan te tonen of de activiteit een significante impact heeft een welbepaald nabijgelegen natuurgebied dat beschermd is. De Raad vraagt nergens om een decreet of instructies of drempels waaronder of -boven wel of niet mag worden vergund”, klinkt het.

Deketelaere hamert op het feit dat de discriminatie die er nu is tussen landbouw en industrie niet zal standhouden bij het Grondwettelijk Hof. “Het Hof zal het decreet aan flarden schieten als men discriminaties vastlegt die men niet of slechts met veel moeite kan verantwoorden”, stelt hij.

Voor hem is de oplossing simpel. “We moeten naar een eenvoudig, rechtsgeldig kader. Geen discriminaties, drempels en instructies”, aldus Deketelaere. Volgens hem volstaat bovendien het bestaande natuurdecreet, dat de passende beoordeling regelt, en is er helemaal geen nieuw stikstofdecreet nodig.

Parlement aan zet

Intussen heeft het Vlaams parlement het stikstoflaken naar zich toe getrokken. Omdat de regering-Jambon zonder akkoord over een stikstofdecreet het zomerreces indook en het Ineos-arrest voor ongerustheid zorgde, hebben meerderheidspartijen Open Vld en N-VA, zonder coalitiepartner cd&v, een stikstofdecreet ingediend in het parlement. Dat decreet is de vertaling van het ontwerp van stikstofdecreet dat op regeringstafel lag en wordt nu aan de Raad van State voor advies voorgelegd. Het is nu afwachten of dat advies in lijn zal liggen als het advies dat vrijdag is afgeleverd.

N-VA en Open Vld dienen stikstofdecreet in zonder cd&v, ministeriële instructie van tafel
Uitgelicht
Meerderheidspartijen N-VA en Open Vld hebben donderdag - zonder coalitiepartner cd&v - een stikstofdecreet ingediend in het Vlaams parlement. Ze vragen daarbij meteen ook...
27 juli 2023 Lees meer

Bron: Belga / De Standaard / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek