Grondwettelijk Hof vernietigt parkendecreet niet, Boerenbond toch tevreden
nieuwsHet Grondwettelijk Hof is niet ingegaan op de vraag van Boerenbond om het Vlaamse parkendecreet gedeeltelijk te vernietigen. Toch reageert Boerenbond tevreden omdat het Grondwettelijk Hof de masterplannen en operationele plannen, die de basis vormen van de nationale parken, geen beleidsmatig gewenste ontwikkeling noemt. “Dat betekent dat de parken geen argumentatie zijn om bijvoorbeeld vergunningen te weigeren”, aldus de landbouworganisatie.
In december 2023 trok Boerenbond naar het Grondwettelijk Hof om de erkenning van drie nationale parken te laten vernietigen wegens gebrek aan inspraak. “Het openbaar onderzoek is niet volgens de regels gebeurd. De stem van lokale landbouwers is doorheen heel het erkenningsproces onvoldoende gehoord”, zo argumenteerde de landbouworganisatie deze stap. “Het gevolg is dat lokale landbouwers te kampen hebben met grote ongerustheid over de gevolgen van de nationale parken voor hun bedrijfsvoering.” Zij vrezen dat nationale parken mogelijk hun activiteiten of vergunningen kunnen beperken, als is in het decreet expliciet vermeld dat dit niet zo is.

Intussen heeft het Grondwettelijk Hof zich uitgesproken over het dossier. Het hof volgt de redenering van Boerenbond niet en gaat dus niet in op het verzoek om het Vlaamse parkendecreet gedeeltelijk te vernietigen. In dat decreet wordt de erkenning geregeld van vier nationale parken en vijf landschapsparken. In zijn juridische strijd viseerde Boerenbond enkel de nationale parken Brabantse Wouden, Scheldevallei en Bosland. De erkenning van de vijf landschapsparken en Nationaal Park Hoge Kempen trok Boerenbond niet in twijfel. Bij Hoge Kempen is volgens de landbouworganisatie wel de nodige tijd genomen om de inspraak te organiseren.
Hoewel het Grondwettelijk Hof het parkendecreet niet heeft vernietigd, merkt de organisatie zeker een belangrijk lichtpunt op in de uitspraak omdat die rechtszekerheid biedt aan de landbouwbedrijven die gelegen zijn in en rond de Vlaamse parken. “De masterplannen en operationele plannen worden niet gezien als beleidsmatig gewenste ontwikkeling, wat inhoudt dat ze niet kunnen gebruikt worden om vergunningen te weigeren noch om eigendomsbeperkingen op te leggen of over te gaan tot onteigeningen”, meent voorzitter Lode Ceyssens.
De uitspraak is een solide bevestiging van onze eis dat er geen eigendomsbeperkende gevolgen mogen voortvloeien uit het parkendecreet
Boerenbond ziet in de uitspraak een solide bevestiging van zijn eis dat er geen eigendomsbeperkende gevolgen mogen voortvloeien uit het parkendecreet. “Wij zullen bij toekomstige vergunningverlening en beleidsinitiatieven dan ook blijven toetsen of de nodige voorwaarden op vlak van inspraak en vrijwaring van eigendomsrechten gerespecteerd worden. Dit arrest is een juridische stok achter de deur.” Daarnaast onthoudt Boerenbond dat het Grondwettelijk Hof voldoende inspraakmogelijkheden ziet in het decreet, maar dat deze “op een correcte manier moeten worden toegepast”.
De organisatie was ook naar de Raad van State gestapt tegen de individuele erkenningen van deze nationale parken. Deze procedures zijn nog hangende.

Bron: Eigen berichtgeving