Boerenbond trekt naar Grondwettelijk Hof en Raad van State tegen nationale parken

Boerenbond trekt juridisch ten strijde tegen de erkenning van drie nationale parken. Deze maken onderdeel uit van de negen domeinen, vier nationale parken en vijf landschapsparken, die in oktober erkend werden door de Vlaamse regering. Volgens Boerenbond is de stem van de lokale landbouwers doorheen het hele proces onvoldoende gehoord. Alleen de erkenning van Hoge Kempen laat Boerenbond ongemoeid.

21 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 december 2023 12:46 Ruben De Keyzer
Scheldevallei Kasteel_van_Bornem_ Yves_Adams-Vilda

Boerenbond vraagt de Raad van State en het Grondwettelijk Hof om in te grijpen wegens gebrek aan inspraak. Eén van de argumenten van de organisatie is dat het openbaar onderzoek niet volgens de regels is gebeurd. Zo zouden niet alle belanghebbenden voldoende kans hebben gekregen om te reageren, vindt Boerenbond.

Niettemin keurde de Vlaamse regering op 13 oktober de Brabantse Wouden, Scheldevallei en Hoge Kempen goed als nationaal park. Bosland kreeg een voorwaardelijke erkenning. Taxandria werd niet weerhouden. Boeren vrezen al langer dat de nationale parken mogelijk hun activiteiten of vergunningen kunnen beperken, al is in het decreet expliciet vermeld dat dit niet zo is.

"Onvoldoende rekening met landbouwsector"

Boerenbond is van oordeel dat de Vlaamse regering de bezorgdheden van de expertenjury en de resultaten van de inspraakprocedure niet steeds heeft gevolgd. “Het gevolg is dat lokale landbouwers te kampen hebben met grote ongerustheid over de gevolgen van de nationale parken voor hun bedrijfsvoering”, meldt de landbouworganisatie.

“Ondanks de opname van een extra vijfde pijler landbouw in het masterplan van het Nationaal Park Brabantse Wouden, werd er onvoldoende rekening gehouden met de bezorgdheden van de landbouwsector en de impact van de verbindende landschappen.  Bovendien is het vandaag onduidelijk of en hoe landbouw betrokken zal worden bij het Nationaal Park Brabantse Wouden, Nationaal Park Scheldevallei en Nationaal Park Bosland.”

Voorzitter Lode Ceyssens vindt dat de procedures anders hadden moeten verlopen, en haalt Nationaal Park Hoge Kempen aan als voorbeeld van hoe het moet. “Het verschil is dat er hier de tijd werd genomen om te luisteren en rekening te houden met alle belanghebbenden, iets waar men met de creatie van de nieuwe nationale parken snel overheen is gewalst.”

lode ceyssens_boerenbond

Het is triest dat we deze stappen moeten zetten om gehoord te worden

Lode Ceyssens - Boerenbond

De erkenning van Bosland met opschortende voorwaarden en de financiering van het niet-weerhouden park Taxandria zijn voor Boerenbond onbegrijpelijk. “Juridische stappen zijn helaas een noodzakelijk laatste redmiddel als het overleg gefaald heeft of in dit geval, te weinig kans heeft gekregen”, zegt Ceyssens.

“Concreet vechten we de erkenning als nationaal park van Bosland, Brabantse Wouden en Scheldevallei aan voor de Raad van State. Verder leggen we de bepalingen die de inspraak regelen in het Parkendecreet voor aan het Grondwettelijk Hof. Het is triest dat we deze stappen moeten zetten om gehoord te worden.”

Bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) reageert op X verbolgen over het voornemen van Boerenbond om juridische actie te ondernemen tegen het Parkendecreet en de erkenning van drie nationale parken.

Welke rol krijgt landbouw in de nationale parken?
Uitgelicht
Vlaanderen krijgt vier gloednieuwe nationale parken. Dat landbouw impact zal ondervinden van die nationale parken die in eerste instantie een natuurkern van minstens 5.000 hec...
17 oktober 2023 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Beeld: Yves Adams Vilda

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek