Zelfstandige supermarkten zijn stuntacties beu

Zelfstandige buurtwinkels ondervinden negatieve gevolgen van de stuntacties waar grotere ketens mee uitpakken. Ze zien hun winst dalen en vragen aan de federale overheid om zo'n acties met voeding te verbieden. “Een wettelijke beperking op stuntprijzen moet het evenwicht herstellen tussen betaalbare voeding en een duurzaam economisch model in de agro-voedingssector”, meent Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be, de organisatie van zelfstandige supermarkten aangesloten bij Unizo.

10 mei 2021  – Laatst bijgewerkt om 10 mei 2021 17:11

De laatste maanden passeerden verschillende stuntacties in supermarktketens de revue. Zo pakte Albert Heijn uit met promoties zoals 1+1, 1+2, tot zelfs 1+5 gratis. Uiteraard willen discounts en andere ketens niet achterblijven. “Met de komst van Jumbo vrezen we voor een uiterst destructieve kettingreactie waarin alle leveranciers - tot en met de boeren - onder druk zullen worden gezet om alsmaar goedkoper aan te leveren”, klinkt het bij Buurtsuper.be, de organisatie van zelfstandige supermarkten aangesloten bij Unizo. “Recent kwamen trouwens alle politieke fracties in het Vlaamse parlement unaniem tot gelijkaardige conclusies.”

"Stuntacties met voeding geven een compleet verkeerd signaal"
Uitgelicht
Prijsstunts van supermarktketens met voeding tonen geen respect voor de duurzaamheidsinspanningen van de land- en tuinbouwers, geven een verkeerd signaal aan de consument en l...
17 maart 2021 Lees meer

Omzetdaling

“Aangezien de meeste buurtsupermarkten de prijzenpolitiek van hun franchisecentrale moeten volgen, hakken ‘stuntprijzen’ op verse voeding stevig in op hun algemene rendabiliteit”, weet Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. “Weggeefprijzen op groenten en fruit ondermijnen de leefbaarheid van de complete voedselketen en vormen op termijn zelfs een bedreiging voor onze voedselveiligheid, voedselkwaliteit en noodzakelijke milieu-investeringen.”

Op basis van de jaarlijkse balansanalyse van Buurtsuper.be bij 600 zelfstandige supermarkten, blijkt dat over de periode 2016 tot 2018 - ondanks een omzetstijging van bijna drie procent (inclusief index) - de handels- of aankoopmarge is gedaald met 0,5 procent. “In 2020 was er, niettegenstaande de wettelijke promotiestop tijdens de eerste coronagolf én de eerder ongeziene meeromzet, zelfs een gemiddelde daling van de handelsmarge met 0,8 procent”, klinkt het.

Frankrijk beperkt koppelverkoop wel

Een Europese Richtlijn (2005/29) regelt de consumentenbescherming en laat lidstaten niet toe om koppelverkoop te verbieden. “Maar Frankrijk bijvoorbeeld, beperkt de koppelverkoop op verse voeding wel”, klink het bij Buurtsuper.be. “Niet omwille van de consumentenbescherming, maar om de verhoudingen tussen de verschillende schakels in de voedingsketen evenwichtig te houden. Naast andere beperkingen zijn ook ‘weggeefprijzen’ zoals 1+1, 1+2, … daar dus verboden. Recent heeft in Frankrijk Carrefour nog een boete gekregen van

We vragen dat er een wettelijke beperking komt op ‘weggeefprijzen’ op verse voeding

Luc Ardies - Directeur Buurtsuper.be

Buurtsuper.be vraagt dan ook aan het federaal parlement om te onderzoeken of bepaalde beperkingen kunnen worden opgelegd aan ‘weggeefprijzen’ op verse voedingsproducten om zo de machtsverhoudingen tussen de verschillende schakels in de agro-voedingsketen te beschermen, evenals het meer algemeen maatschappelijk belang. 

“Consumenten moeten beseffen dat weggeefprijzen op verse voeding op termijn tot kwaliteitsverlies leiden”, besluit Ardies. “Als er geen rem op komt te staan, voorspel ik dat we vroeg of laat weer te maken krijgen met een voedselcrisis, zoals die rond de dioxine destijds.”

Bron: Eigen verslaggeving / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek