Week Zonder Voedselverspilling: ‘Belg verspilt jaarlijks 37 kg voedsel’

nieuws

Too Good To Go, de gratis applicatie tegen voedselverspilling, geeft maandag 23 september het startschot van de tweede editie van de ‘Week zonder Voedselverspilling’. De organisatie roept tijdens de campagne alle Belgen op om samen één week lang elke dag een nieuwe uitdaging aan te gaan om zo voedselverspilling te verminderen.

19 september 2024 VILT-redactie
voedselverspilling

Hoe doe je mee aan de Week Zonder Voedselverspilling?

De Week zonder Voedselverspilling is een campagne van Too Good To Go die alle Belgen wil aansporen om voedselverspilling te verminderen. Op de website van Week zonder Voedselverspilling vinden deelnemers een week lang elke dag nieuwe uitdaging, met handige tips om voedselverspilling thuis te reduceren. Nieuw dit jaar is dat je op de website in real time kan zien hoeveel mensen deelnemen aan de actie. Wie zich aanmeldt, kan bovendien gratis zeven zero waste recepten downloaden, om dagelijks gerechten te bereiden zonder verspilling.

De campagne breidt dit jaar uit naar negen landen waar Too Good To Go actief is zoals Frankrijk en Spanje. De Week Zonder Voedselverspilling gaat van start op maandag 23 september en kent zijn laatste dag op zondag 29 september, de internationale dag tegen voedselverlies en -verspilling. Er staat dagelijks een ander inspiratiethema rond voedselverspilling gepland.

Het programma van deze week ziet er als volgt uit:

  • Maandag: Check de temperatuur van je koelkast

  • Dinsdag: Organiseer een restjesfeest!

  • Woensdag: Ruim je keuken op

  • Donderdag: Red eten bij winkels in de buurt

  • Vrijdag: Je diepvries is jouw beste vriend

  • Zaterdag: Kijk, ruik, proef

  • Zondag: Blijf geïnformeerd

De strijd tegen voedselverspilling is één van de meest doeltreffende oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan

Laurine Poortmans - Initiatiefneemster van de Week Zonder Voedselverspilling

Win-win voor de portemonnee en het klimaat

Een Vlaams huishouden verspilt gemiddeld 1,7 kilogram vast voedsel en dranken per week of 88 kilogram per jaar. In totaal gooien Vlamingen thuis 240.000 ton aan voedsel en dranken weg. Omgerekend komt dit neer op een jaarlijks gemiddelde van 37 kilogram per persoon. De kostprijs van het voedsel (excl. dranken) dat jaarlijks per gezin wordt weggegooid, bedraagt 369 euro.

“Wereldwijd wordt 40 procent van al het geproduceerde voedsel verspild, wat goed is voor 10 procent van alle broeikasgasemissies wereldwijd”, vertelt Laurine Poortmans, Campaign Manager bij Too Good To Go België en initiatiefneemster van de Week Zonder Voedselverspilling. “Wanneer we voedsel verspillen, verspillen we niet alleen het eten dat voor ons ligt, maar ook alle kostbare grondstoffen die gebruikt zijn om het te produceren en te vervoeren. De strijd tegen voedselverspilling is dan ook één van de meest doeltreffende oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Dit geldt uiteraard voor alle schakels in de keten, van het veld tot het bord, en ook voor onze huishoudens.”

Door elke dag mee te doen aan de Week Zonder Voedselverspilling red je volgens Too Good To Go de hoeveelheid voedsel die nodig is om bijna twee volledige maaltijden te koken. “Daarnaast bespaar je de waterhoeveelheid van 49 keer het toilet door te spoelen én bespaar je logischerwijs geld. Dat is een win-win voor zowel het milieu als je portemonnee”, besluit Poortmans.

Okay en Too Good To Go slaan handen in elkaar tegen voedselverspilling
Uitgelicht
Via de Too Good To Go-app kunnen consumenten nu ook bij 163 Belgische Okay-winkels eetbare voedselproducten ophalen die op de afvalberg dreigen te belanden. Daarmee bundelen b...
15 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek