Okay en Too Good To Go slaan handen in elkaar tegen voedselverspilling

Via de Too Good To Go-app kunnen consumenten nu ook bij 163 Belgische Okay-winkels eetbare voedselproducten ophalen die op de afvalberg dreigen te belanden. Daarmee bundelen beide organisaties de krachten in de strijd tegen voedselverlies. “Een aanzienlijke stap voorwaarts in het bereiken van een positieve impact op de planeet”, klinkt het.

15 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 februari 2024 17:53 Joris Rigo
Lees meer over:

Too Good To Go is een dienst met een mobiele applicatie die klanten verbindt met restaurants en winkels die overtollig onverkocht voedsel hebben. Eetbaar voedsel dat op de afvalberg dreigt te belanden, komt op die manier aan een verminderde prijs bij de consument terecht. Na een succesvolle test bij een 45-tal winkels zal nu ook Okay, de Belgische buurtwinkelketen van Colruyt Group, worden toegevoegd bij de aanbieders. 163 Okay-winkels engageren zich op die manier om voedselverspilling tegen te gaan en de impact op het milieu te verminderen.

"Bij Okay vinden we duurzaamheid enorm belangrijk en zetten we ons al jarenlang in om zo weinig mogelijk negatieve impact te hebben op het milieu. Voedselverlies tegengaan speelt in onze strategie een aanzienlijke rol. We willen onze klanten stimuleren om op een zeer toegankelijke manier bewuste keuzes te maken en de samenwerking met Too Good To Go past perfect in dat idee", vertelt Christophe Dehandschutter, directeur bij Okay. De consument zal ‘verrassingspakketten’ met producten die de vervaldatum naderen, kunnen kopen aan een verminderde prijs.

Geertje Zeegers van Too Good To Go is alvast enthousiast over de nieuwe samenwerking met Colruyt Group: "Voor ons betekent het heel veel dat een speler als Colruyt Group ons het vertrouwen geeft als partner in de strijd tegen voedselverlies. We zijn daarom heel blij dat nu iedereen in België ook voedsel kan redden bij de Okay-winkels van De Panne tot Stavelot.” Eerder werd ook al een samenwerking met Bio-Planet afgesloten.

Too Good To Go heeft naar eigen zeggen vorig jaar meer dan vier miljoen maaltijden gered van de afvalberg in België, wat volgens de organisatie gelijk staat aan het vermijden van 10.365 ton CO2.

Voedselverspilling in cijfers

Uit cijfers van de Europese Unie (EU) blijkt dat jaarlijks bijna 59 miljoen ton voedsel wordt verspild in de EU, wat neerkomt op zo’n 131 kilogram per persoon. De EU heeft als doel om tegen 2030 de voedselverspilling van de Europeaan te halveren. Europa wil dat realiseren aan de hand van enkele beleidsinitiatieven zoals een kaderrichtlijn voor afvalstoffen, een plan voor circulaire economie en de van-boer-tot-bord-strategie.

Schermafbeelding 2024-02-13 153753

Uit het EU-rapport blijkt verder dat huishoudens (53%) verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de voedselverspilling, gevolgd door de voedselverwerking (20%) en voedselproductie (11%). Het aandeel van restaurants en diensten (9%) en kleinhandel en distributie (7%) ligt beduidend lager. Uit recente cijfers van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest (OVAM) blijkt dat een Vlaams gezin gemiddeld 369 euro aan voedsel weggooit. In totaal werpen Vlaamse gezinnen op een jaar tijd 175.498 ton aan eetbare voedselresten in de vuilnisbak, een stijging van vijf procent ten opzichte van vijf jaar eerder.

Voedselverspilling veroorzaakt 16 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen van het voedselsysteem in de EU en jaarlijks gaat er zo’n 132 miljard euro verloren aan de verspilling van voedsel.

Van voedseloverschotten naar duurzaam diervoeder dankzij insectenkweek
Uitgelicht
Het expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie van Thomas More hogeschool gaat voedselverspilling tegen met insectenkweek. Voedseloverschotten uit de buurtwinkels dienen als...
16 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek