Start-up richt zich rechtstreeks tot boeren in strijd tegen voedselverspilling
nieuwsEr is een nieuwe speler op het toneel in de strijd tegen voedselverspilling. De start-up Waste Warriors richt zich direct tot boeren om tweede keus of overtollige groenten en fruit te redden van de mestvaalt. In samenwerking met twee Nederlandse voedselorganisaties verwerkt het bedrijf momenteel 76.000 kilo wortelen, die rechtstreeks bij boeren werden opgehaald. “We onderzoeken hoe we voedseloverschotten zelf kunnen verwerken en vermarkten”, zegt oprichter Thomas Schiltz.
Waste Warriors werd eind vorig jaar opgericht en wist sindsdien al 25.000 kilo groenten en fruit van de afvalberg te redden. “Zo hebben we 10 ton pompoenen bij een boer in Sint-Gillis-Waas opgehaald en verwerkt tot soep. Die konden mensen via onze website bestellen om te doneren aan de voedselbank”, vertelt Schiltz. “Daarnaast verwerkten we 13.500 kilo appels en peren tot fruittaps.”
Op dit moment voert het bedrijf zijn grootste "reddingsoperatie" tot nu toe uit. In samenwerking met de Nederlandse organisatie No Waste Army en versbox-pionier Boerschappen, worden 76.000 kilo biologische wortelen verwerkt tot sap. Dat sap wordt vervolgens in vaten opgeslagen. “Na de hardfruitoogst hopen we een partij appels of peren op te kopen bij een fruitteler, zodat we wortel-appelsap kunnen maken. Die verkopen we dan in boxen via onze website.”
Saptap voor thuis of voor het goede doel
De saptap van vijf liter is vanaf deze week beschikbaar. Consumenten kunnen deze online bestellen en thuis laten leveren, of ervoor kiezen om een saptap te doneren aan de voedselbank. “Wij werken rechtstreeks samen met boeren en bekijken telkens wat we met hun overschotten kunnen doen op de consumentenmarkt”, legt Schiltz uit. Hij is momenteel actief op zoek naar een bioboer die verwacht dat zijn appels de reguliere markt niet zullen halen.
Van logistiek probleem naar circulaire aanpak
Waste Warriors onderscheidt zich van initiatieven zoals Get Wasted, een online platform waarop agro-restpartijen worden aangeboden aan verwerkers zoals horecazaken. “Bij dat soort platforms is logistiek vaak een struikelblok, omdat het meestal om kleinere partijen gaat. Wij richten ons op grotere volumes, die we zelf – vaak in commissie – verwerken en via ons eigen kanaal verkopen”, aldus Schiltz.
Een eerlijke prijs voor de boer
Naast het terugdringen van voedselverspilling, wil Waste Warriors ook bijdragen aan een eerlijke vergoeding voor boeren. Zo komt de huidige partij wortelen van een biologische teler uit het Brabantse Steenbergen. Door een nat voorjaar, lage marktprijzen en een verschuiving in de vraag naar buitenlandse wortelen, dreigde zijn volledige oogst van 210.000 kilo als veevoer te eindigen. “Meer dan 130.000 kilo is al naar veevoer gegaan, maar we zijn net op tijd om de resterende partij een waardigere bestemming te geven”, aldus Schiltz. Volgens hem toont dit aan hoe problematisch het huidige voedselsysteem is.
Groeipotentieel
De oprichter ziet volop groeimogelijkheden voor zijn start-up en kijkt daarbij naar het voorbeeld van No Waste Army. Deze Nederlandse organisatie, die enkele jaren geleden werd opgericht, verwerkt inmiddels tot een miljoen kilo voedselresten per jaar. Elk kwartaal brengt ze een voedselbox op de markt met houdbare producten op basis van landbouwoverschotten.
