Food Act 13 redt 477 ton voedseloverschotten in 2024
nieuwsHet voedseldistributieplatform Food Act 13 van welzijnsvereniging W13 heeft het afgelopen jaar in Zuid-West-Vlaanderen 477 ton verse voeding gered van de vuilnisbak. De voedseloverschotten worden verdeeld onder sociale- en welzijnsorganisaties. In Vlaanderen belandt elk jaar meer dan 224.000 ton voedsel op de afvalberg.
Voedseloverschotten
Food Act 13 is een voedseldistributieplatform in Zuid-West-Vlaanderen en richt zich sinds 2018 op armoedebestrijding en het vermijden van voedseloverschotten. Dagelijks halen supermarkten voeding uit de rekken waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verloopt. Deze voeding dreigt zo op de afvalberg te belanden, hoewel je het nog perfect kan consumeren. Food Act 13 gaat langs bij filialen van een aantal supermarktketens om deze voedseloverschotten op te halen. Sinds de oprichting haalde de organisatie al bijna 2,5 miljoen kilogram verse voeding op bij een zestigtal supermarkten, lokale handelaars en landbouwers. Ook een grote bereider van kant-en-klare maaltijden en Voedselbank West-Vlaanderen zijn trouwe schenkers. In 2024 eindige de teller van opgehaalde voeding op 477.714 kilogram, ongeveer hetzelfde aantal als het jaar voordien.
Afnemers zijn sociale organisaties zoals voedselverdeelorganisaties, wijkcentra en OCMW’s die personen in een kwetsbare situatie helpen. "Groenten en fruit zijn standaard goed voor zowat de helft van alle opgehaalde voeding", legt Food Act 13-coördinator Arnout Vercruysse uit. "Zuivel, bereide gerechten en dranken maken de top vijf compleet. Zo'n 96 procent van de voeding kon worden verdeeld onder 90 sociale organisaties, zoals de voedselverdeelorganisaties in de regio." De overige 4 procent werd of weggegooid omdat het niet tijdig kon worden verdeeld, of pas na 1 januari verdeeld.
De organisatie zegt op zoek te zijn naar extra middelen. "Daarmee zouden we ons wagenpark deels willen vernieuwen", zegt uittredend voorzitter van W13 Philippe De Coene (links op de foto). "De bedoeling is om nog een aantal potentiële partners aan te spreken. Dat is noodzakelijk, want een nieuwe koelwagen kost toch snel 65.000 euro."

Bron: Eigen berichtgeving / Belga