Lokale besturen krijgen de komende drie jaar hulp om hun voedselbeleid te versterken
nieuwsVanaf september 2025 kunnen lokale besturen rekenen op begeleiding om een eigen voedselstrategie uit te werken. Vlaams minister van Plattelandsbeleid Hilde Crevits (cd&v) en Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (cd&v) hebben daarvoor een overheidsopdracht toegekend. De opdracht loopt drie jaar en moet de ontwikkeling van lokale voedselstrategieën versnellen en versterken.
De lokale voedselstrategieën moeten helpen om de doelstellingen van de Vlaamse voedselstrategie ‘Go4Food’ te helpen realiseren. Die werd gelanceerd in 2022. Het doel is ons voedselsysteem duurzamer te maken en klaar te stomen voor de toekomst. Tegen het einde van de legislatuur moet men in minstens 25 procent van de Vlaamse gemeenten een lokale voedselstrategie tot stand brengen, waarbij maximaal wordt ingezet op samenwerking tussen het platteland en de stedelijke gebieden. Volgens Brouns en Crevits zijn veel gemeenten zijn al actief rond voeding, maar vaak zonder overkoepelende strategie.
De inhoudelijke ondersteuning en begeleiding die de Vlaamse regering nu zal bieden, gaat bijvoorbeeld om ondersteuning bij de promotie van gezonde voeding of het tegengaan van voedselverspilling. De opdracht “Local4Food: accelerator lokaal voedselbeleid” zal uitgevoerd worden door adviesbureau Let Us en een groep van experten.
Lokale besturen spelen ‘cruciale rol’
“Lokale besturen spelen een cruciale rol in de manier waarop we met voedsel omgaan, maar hebben niet altijd budget of personeel om hier beleid rond uit te werken”, zegt Vlaams minister van Plattelandsbeleid Hilde Crevits. “Door hen de komende drie jaar extra ondersteuning te geven, willen we hen helpen in het uitbouwen van een duurzaam, gezond en lokaal voedselbeleid. Zo zorgen we ervoor dat mensen vlot toegang hebben tot kwaliteitsvol en lokaal geproduceerd voedsel.”
Dat beaamt Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns. “Onze landbouwsector speelt een belangrijke rol om verder mee te bouwen aan een toekomstgerichte, gezonde en klimaatvriendelijke voedselketen”, stelt hij. “Een lokaal voedselbeleid geeft een antwoord op uitdagingen zoals een eerlijke prijs voor de boeren, lokale productie, gezonde en betaalbare voeding voor iedereen, vrijwaren van de open ruimte, voedselverspilling vermijden, respect voor de bodem en natuur, eiwittransitie, enz. De inzichten uit de Vlaamse voedselstrategie tot bij de lokale besturen en hun stakeholders brengen, is dan ook een opdracht waar ik als minister van Omgeving en Landbouw 100 procent achter sta.”

Bron: Eigen berichtgeving, VLM
Beeld: VLM