“Week Zonder Vlees”: 25 restaurants schrappen vlees van menu

De eerste editie van “Week Zonder Vlees” gaat van start op 23 oktober. De campagne spoort aan om een week geen vlees te eten en wil op die manier het flexitarisch eetpatroon bij mensen stimuleren. “Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd”, klinkt het bij de initiatiefnemers. Ook 25 restaurants uit heel België nemen deel aan de actie en schrappen voor een week vlees van het menu.

20 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 oktober 2023 13:54
Lees meer over:

Week Zonder Vlees

De campagne Week Zonder Vlees roept deelnemers op om een week geen vlees te eten. De initiatiefnemers willen met de actie een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij dierlijke producten worden afgewisseld met vegetarische en plantaardige alternatieven. “Wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Vaker een dagje geen vlees en vis eten is een kleine moeite, maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en klimaat. Door geen vlees te consumeren tijdens de Week Zonder Vlees verlaag je de milieudruk van je voeding”, klinkt het bij de organisatie.

25 restaurants

In ons land gaat de eerste editie van Week Zonder Vlees van start op 23 en loopt tot 29 oktober. Het concept is overgewaaid van bij onze noorderburen. Bedenkster Isabel Boerdam startte in 2018 de campagne op in Nederland. Naast burgers nemen ook 25 Belgische restaurants deel, waaronder drie sterrenzaken. Voormalig sterrenchef, groentechef en ambassadeur van Week Zonder Vlees Frank Fol heeft verschillende restaurants overtuigd om een week lang alleen vegetarische menu's aan te bieden. Fol wil daarmee een positieve en inclusieve campagne op gang brengen. "Op dit moment wordt er nog te veel vlees gegeten", zegt Fol. "De campagne kan gewoonten veranderen en ons laten zien dat er ook andere opties zijn. Door meer groenten te eten kunnen we zowel onze gezondheid als het milieu verbeteren." Op de website www.weekzondervlees.be zijn de deelnemende restaurants verzameld.

95 kilometer

Wageningen University & Research (WUR) berekende de besparingscijfers van de Week Zonder Vlees. In de berekening gaan de onderzoekers er vanuit dat vlees wordt vervangen door plantaardige vleesvervangers zoals veganistische burgers, peulvruchten, noten, zaden, en andere vleesvervangende producten. Uit het rapport blijkt dat wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, je 18,3 kg aan CO2-equivalenten (broeikasgassen) bespaart. Dat staat gelijk aan 95 kilometer rijden met een gemiddelde auto. De daling van uitstoot vindt vooral plaats op niveau van de productie van veevoeder en in de veehouderij zelf. Lees hier het volledige onderzoek.

Vleesdieet als tegenbeweging

Organisaties die vegetarisch, flexitarische of veganistische voedingspatronen promoten, kennen ook een tegenbeweging. Onder de hashtag #carnivorediet (en afgeleiden) kwamen het voorbije jaar wereldwijd 70.000 posts online op sociale media die het vleesdieet aanbevelen. Dat onderzocht de Check-redactie van VRT NWS. Op TikTok, een sociaal mediumplatform dat populair is bij jongeren, krijgen posts die het vleesdieet promoten net geen twee miljard views. Het vleesdieet zou je doen vermageren en verlossen van puisten. De filmpjes beloven bovendien een verhoogd testosterongehalte en meer spiermassa door de vele extra eiwitten.

 "Het is wetenschappelijk bewezen dat te veel vlees ongezond is", zegt voedingsdeskundige Sanne Mouha. "Het is niet goed voor het hart en het bevordert bepaalde type kankers en darmproblemen. Daarom is het goed om overmatige consumptie naar beneden te halen. Je hoeft vlees niet te schrappen, maar ook niet extra te promoten."

Uit een studie van de Belgische Vereniging voor Onderzoek en Expertise voor Consumentenorganisaties uit januari van dit jaar blijkt overigens dat de Belg in 2020 gemiddeld 82 kg vlees at per jaar. Daarmee eten we dubbel zoveel vlees als het wereldwijde gemiddelde. Volgens de studie zou 41 procent van de Belgen momenteel naar alternatieven zoeken voor vlees. Daarnaast denkt 14 tot 27 procent eraan om zijn vleesconsumptie te verminderen, terwijl een kleinere groep van 5 tot 15 procent van de Belgen zijn vleesconsumptie mogelijk wil verhogen.

UGent schroeft veggie-aanbod terug in studentenrestaurants door beperkte vraag
Uitgelicht
Waar de universiteit van Antwerpen net nog heeft aangekondigd om tegen 2030 rood vlees en bewerkt vlees van de kaart te halen in haar studentenrestaurants, heeft de Gentse uni...
18 augustus 2023 Lees meer

Bron: Belga / VRT Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek