UGent schroeft veggie-aanbod terug in studentenrestaurants door beperkte vraag

Waar de universiteit van Antwerpen net nog heeft aangekondigd om tegen 2030 rood vlees en bewerkt vlees van de kaart te halen in haar studentenrestaurants, heeft de Gentse universiteit beslist om het aanbod aan vegetarische gerechten terug te schroeven. De reden: de vraag naar vegetarische gerechten is te klein en er moesten te veel maaltijden worden weggegooid.

18 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 augustus 2023 15:12
Lees meer over:

Al tien jaar geleden startte de UGent met het aanmoedigen van studenten om meer vegetarisch te eten. Al in 2013 werd één van de acht studentenrestaurants van de universiteit omgedoopt tot ‘omgekeerde resto’. Dat hield in dat er van alle aangeboden maaltijden slechts één niet-vegetarisch was. “Een belangrijke stap naar meer duurzaamheid in ons voedingsbeleid”, werd toen aangekondigd. Het was meteen de bedoeling om ook in de andere studentenrestaurants het vegetarisch aanbod gradueel op te schroeven.

Niet gesmaakt door studenten

Vandaag is de helft van het aanbod in de Gentse studentenrestaurants veggie of vegan. Maar dat wordt niet echt gesmaakt door de studenten en personeel. Uit een onderzoek van de UGent blijkt dat meer dan 70 procent van de klanten voor niet-vegetarische gerechten kiest. Bovendien kwam ook aan het licht dat de studenten niet tevreden waren over het aanbod. “Ze willen meer aanbod van vis en meer variatie in het aanbod van vlees”, aldus de universiteit.

En dus schroeft UGent haar beleid bij. Vanaf volgend academiejaar zullen de studentenrestaurants 70 procent niet-vegetarische en 25 procent vegetarische gerechten aanbieden. Met deze maatregel wil de universiteit niet alleen tegemoetkomen aan de vraag van studenten en personeel. Het is ook een besparingsmaatregel, want door het grote aanbod aan vegetarische maaltijden en de kleinere vraag, moesten er veel maaltijden weggegooid worden.

Financiële uitdagingen

De dienst studentenvoorzieningen van UGent staat immers al jaren voor financiële uitdagingen. Nu de voedselprijzen zijn gestegen, de energie- en loonkosten de hoogte zijn ingegaan en de ondersteunende logistieke processen niet evenredig worden gecompenseerd door een toename van de overheidsfinanciering, is die uitdaging alleen maar groter geworden. “We hebben de afgelopen maanden samen met de studenten en het personeel gezocht naar oplossingen om de studentenrestaurants financieel leefbaarder en duurzamer te maken”, aldus de universiteit.

Het terugschroeven van het veggie-aanbod en de omvorming van een aantal restaurants naar cafetaria’s zijn daarbij uit de bus gekomen. Toch wil de unief blijven inzetten op duurzaamheid. “We zullen in onze gerechten rundvlees zoveel mogelijk vervangen door varkensvlees. Door het gebruik van de Ecologische Impactscore (EIS) kan geconcludeerd worden dat rundvlees (score 7/8) een veel grotere impact heeft dan varkensvlees (score5/6) of kip (score6). In de toekomst zullen we elk gerecht toetsen aan die EIS. Gerechten met een te grote milieu-impact zullen niet meer aangeboden worden”, klinkt het.

UAntwerpen: naar 80 procent veggie

De beslissing van UGent staat in schril contrast met een recente beslissing van de UAntwerpen. Die universiteit besliste om rood vlees en bewerkt vlees te weren van het menu in haar studentenrestaurants. Bovendien wil UAntwerpen de vegetarische en veganistische consumptie in haar restaurants verder opdrijven. “Vandaag gaat het al om 55 procent, maar dat moet naar 80 procent evolueren tegen 2030”, aldus de Antwerpse unief.

UAntwerpen weert rood en bewerkt vlees van menu: “Minder vlees eten is waardevol, maar schrap het niet zomaar”
Uitgelicht
Universiteit Antwerpen gaat voor een wijziging in haar studentenrestaurants. Om het aanbod gezonder en ecologischer te maken, wordt rood vlees grotendeels geweerd, bewerkt vle...
11 augustus 2023 Lees meer

Bron: VRT / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek