Duoburger verovert harten en toonbanken: hoe een peulvruchtenburger flexitariërs én boeren overtuigt
ReportageHoeveslagerij Zwalmbeekhoeve in de Vlaamse Ardennen lanceerde begin dit jaar de duoburger, een vernieuwende hamburger waarin vlees gecombineerd wordt met peulvruchten zoals gele erwt, wortel, gember en kurkuma. De burger mikt op flexitariërs en gezondheidsbewuste consumenten – en dat loont. De verkoop loopt als een trein, en er wordt al gedacht aan uitbreiding naar andere hoeveslagers.
De duoburger is een product van het LEADER-project Diversi-Peul, dat inzet op meer teelt en consumptie van lokale peulvruchten. Deelnemende partners – waaronder Boerenbond, ILVO en provincie Oost-Vlaanderen – willen ook andere hoeveslagerijen inspireren om met peulvruchten aan de slag te gaan. Daarmee creëren ze ook een extra afzetkanaal voor lokale peulvruchten en hopen ze de teelt een boost te geven.
Van afstudeerproject tot succesproduct
De eerste versie van de duoburger werd ontwikkeld door Elena De Reu, dochter van uitbaatster Mieke Verniest, als onderdeel van haar afstudeerproject binnen de opleiding Biotechnische wetenschappen. “De verhouding tussen vlees en plantaardige ingrediënten is ongeveer 50/50”, vertelt Verniest. “Dankzij de peulvruchten blijft het eiwitgehalte vergelijkbaar met dat van een gewone hamburger, terwijl het cholesterolgehalte daalt.”
De naam ‘hybride burger’ bleek geen succes, waarop gekozen werd voor de aantrekkelijkere naam duoburger. Het product slaat niet alleen aan bij flexitariërs, maar ook bij gezinnen met jonge kinderen. “Het is een toegankelijke manier om kinderen meer groenten te laten eten”, aldus Verniest.
Na een half jaar loopt de verkoop erg goed. De hoeveslagerij biedt intussen ook andere bereide gerechten aan waarin peulvruchten verwerkt zijn, zoals chili con carne en spaghettisaus met linzen. Toekomstige varianten van de duoburger worden overwogen.
Lokale peulvruchten centraal in LEADER-project
De Zwalmbeekhoeve speelt een centrale rol in het Diversi-Peul-project, dat niet alleen kennis opbouwt rond peulvruchtenteelt, maar ook werkt aan productontwikkeling en markttoegang. “Peulvruchten zijn risicovoller dan klassieke gewassen zoals tarwe”, zegt Inge Speeckaert (ILVO). “Vooral kikkererwten zijn gevoelig voor misoogsten. Maar ze hebben ook veel voordelen, zoals een positieve impact op de bodemkwaliteit en biodiversiteit.”
“Met producten als de duoburger creëren we vraag bij de consument én een bijkomend verdienmodel voor telers en hoeveslagers”, voegt Nele Lauwers van Boerenbond toe.
Klimaatvoordeel en circulaire landbouw
Het telen van peulvruchten is niet zonder uitdagingen. Dit jaar viel de oogst van groene erwten volledig in het water door vraatschade van kraaien. Daardoor moest de hoeveslagerij tijdelijk overstappen op erwten uit de supermarkt. Toch blijft de ambitie om met 100 procent lokaal geteelde ingrediënten te werken.
Peulvruchten zijn vlinderbloemige planten en bieden bovendien klimaatwinst. Ze binden stikstof uit de lucht, waardoor minder kunstmest nodig is. Dat verlaagt de uitstoot van broeikasgassen en verbetert de bodem voor latere teelten.
De familie Verniest experimenteert al jaren met de teelt van peulvruchten, zoals veldbonen, voor het veevoeder. Deze peulvruchten worden met het korrelmaïs gemalen en vermengd en dienen als krachtvoerbron voor de varkens. “Zodoende hoeven we geen geïmporteerde soja te gebruiken”, klinkt het.

Varkensboerin lanceert ‘duoburger’ met helft minder vlees
11 februari 2025Duoburger versterkt ook imago van de varkenshouderij
Behalve een extra verdienmodel speelt de duoburger ook in op de vraag van veel mensen die minder vlees willen of moeten eten maar die de smaak ervan niet kunnen missen. “De veehouderij komt nog te vaak in een negatief daglicht. Met dit soort initiatieven tonen onze landbouwers dat ze deel zijn van de oplossing”, zegt Lauwers.
Volgens Verniest kan het imago van de sector wel een boost gebruiken. Het was voor haar ook reden om zich in 2018 kandidaat te stellen voor de verkiezing van Schoonste Boerin van Vlaanderen, een prijs die ze uiteindelijk in de wacht sleepte. Ook met de opening van de hoeveboerderij in 2017 hoopt ze haar steentje bij te dragen bij het dichten van de kloof tussen landbouw en consument. “Bovendien geeft het veel voldoening om tevreden klanten in de winkel te hebben”, aldus Verniest die in september met haar bedrijf ook meedoet aan Dag van de Landbouw.
Boerenbond en de andere projectpartners van Diversi-Peul hebben zich ook achter de bekendmaking van de duoburger geschaard. Zo werd de duoburger, die door Zwalmbeekhoeve werd ontwikkeld, eerder dit jaar voorgesteld aan het grote publiek in het Gentse restaurant Resto Leo tijdens de Week van de Peulvrucht.
Vlaamse Ardennenvarken als smaakvol fundament
De Zwalmbeekhoeve kreeg eerder marketingondersteuning van voedingsbedrijf Beneo, dochterbedrijf van Tiense Suiker, bij de ontwikkeling van haar hoeveslagerij. Hieruit ontstond het Vlaamse Ardennenvarken, een kruising tussen de gangbare Deense zeug en het Britse Duroc-varken, bekend om hun roodbruine kleur en hangende oren. “Deze kruising geeft een ideale vetdooradering en een zeer vaste structuur van vlees en is daarom ideaal om groenten in te vermengen en te verwerken”, besluit Verniest.
Wekelijks verkoopt de Zwalmbeekhoeve acht tot tien varkens van eigen kweek. “Dat vlees vormt een uitstekende basis voor producten zoals de duoburger”, besluit Verniest, terwijl ze poseert met een biggetje op haar arm.
Waterbeheer cruciaal voor landbouw in de Zwalmvallei
Op donderdag fungeerde de Zwalmbeekhoeve als gastbedrijf voor een informatiemarkt van het project Waterlandschap Zwalmvallei, onderdeel van het bredere Water+Land+Schap 2.0-programma. Dit richt zich op oplossingen voor wateroverlast, droogte en erosie, met aandacht voor biodiversiteit en landschapskwaliteit.
“Voor mij is vooral waterbuffering van belang”, zegt Johan Watté, die op 145 hectare industriële groenten en aardappelen teelt. “Droogte wordt een steeds groter probleem.”
Ook Diversi-Peul was aanwezig met een stand aan het demoveld bij de Zwalmbeekhoeve, waar ILVO onder meer gele en groene erwten, veldbonen en linzen teelt. Ondanks herinzaai door vogelschade, kon de groene erwt dit jaar niet gered worden. “Uiteindelijk hebben we eind mei witte en rode bonen bijgezaaid”, vertelt Lauwers.
Het event trok zo’n honderd boeren. Waar de boeren vooral kwamen voor tips en inzichten over waterbeheer- en buffering en bestrijding van bodemerosie, houdt DIVERSI-PEUL mogelijk ook nieuwe telers over aan het event. “Ik overweeg om ook peulvruchten te gaan kweken”, vertelt Dirk Remue, akkerbouwer in bijberoep uit Zwalm.
