Nieuwe toekomst voor slachthuis Kortenaken dankzij lokale veehouders
nieuwsHet slachthuis in Kortenaken maakt een doorstart, mede mogelijk gemaakt door de steun van 17 lokale veehouders. Broers Bert en Dries Van Asbroeck, die het stilgelegde slachthuis twee jaar geleden overnamen, slaagden er na een lange zoektocht in om de financiering rond te krijgen. Naast een lening bij een grootbank besloten de veehouders, die voornamelijk actief zijn in de korte keten, zelf ook bij te dragen in de vorm van win-winleningen.
De broers kochten het leegstaande slachthuis aanvankelijk met het idee het gebouw te slopen, maar zagen later kansen in een herstart, specifiek gericht op veehouders die actief zijn in de korte keten. Volgens hen en het Steunpunt Korte Keten ondervinden korteketenboeren steeds meer moeilijkheden om hun dieren binnen het gangbare circuit te laten slachten.
Het vernieuwde slachthuis moet tegemoetkomen aan die behoefte. De plannen kregen al snel steun van het Steunpunt Korte Keten, Boerenbond en de Vlaamse Schapenhouderij. Samen organiseerden zij in februari enkele informatieavonden waar geïnteresseerde landbouwers hun licht konden opsteken en de financieringsmogelijkheden werden toegelicht.

17 veehouders stappen mee in het project
Uit die avonden kwamen uiteindelijk 17 veehouders naar voren die elk tussen de 1.000 en 10.000 euro investeren in het project. “Het gaat vooral om boeren die zelf verkopen via de korte keten en die het belang van een gespecialiseerd slachthuis goed inzien”, vertelt Bert Van Asbroeck.
Bovendien ontvingen de ondernemers vorig jaar al 300.000 euro VLIF-steun van de Vlaamse overheid. “Dit omdat we met dit microslachthuis een impact kunnen hebben op de valorisatie van primaire producten met korteketenverkoop”, verklaart Van Asbroeck.
Eind dit jaar operationeel
De komende weken starten de broers met de renovatie van de bestaande infrastructuur. De slachtlijn voor runderen wordt opgefrist, terwijl de slachtlijn voor schapen volledig vernieuwd wordt, zodat er in de toekomst ook varkens geslacht kunnen worden.
Bij volledige opstart verwachten de ondernemers maandelijks ongeveer 150 runderen, 240 lammeren (schapen en geiten) en 240 varkens te verwerken. De deelnemende veehouders genieten daarbij van een symbolische korting van 1 procent op de slachtkosten.
Als alles volgens plan verloopt, zal het vernieuwde slachthuis tegen het einde van dit jaar operationeel zijn.

Bron: Eigen berichtgeving