Belgische fastfoodketens blijven “groentje” met plantaardig aanbod

Wie in ons land af en toe naar een fastfoodrestaurant gaat en plantaardig wil eten zal misschien al gebotst zijn op de beperkte keuze. De lobbyorganisatie voor vegetarische voeding ProVeg International onderzocht in negen landen de veganopties op het menu in verschillende fastfoodketens en publiceerde haar eerste Fast-Food Menu Ranking. De ketens met het grootste plantaardige aanbod in ons land zijn Domino’s en Pizza Hut. In het buitenland scoort Burger King het beste.  

21 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 augustus 2023 12:14
Lees meer over:
hamburgervleesversusveggievegetarischbenaming-1250

Fast-Food Menu Ranking 

ProVeg international onderzocht de plantaardige opties op het menu van zeven fastfoodketens: McDonald’s, Subway, Burger King, Pizza Hut, Domino's, Quick en KFC. Dat gebeurde in in negen landen (Nederland, België, Tsjechië, Duitsland, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten).

De organisatie controleerde de hoofdgerechten, bijgerechten en de desserts en publiceerde een Fast-Food Menu Ranking. Via een puntensysteem werd ook beoordeeld hoe de plantaardige gerechten op de menu’s werden gepresenteerd. Van de 43 geanalyseerde menu’s hadden 22 (51%) ten minste één plantaardige optie. Nochtans groeit de vraag, volgens Fien Louwagie van ProVeg vzw: "Uit recent onderzoek door het Smart Protein project blijkt dat bijna de helft van de flexitariërs te weinig keuze heeft uit plantaardige voeding als ze uit eten gaan. Een duidelijk signaal dat er nood is aan een groter plantaardig aanbod."  

Vegan-minded 

In ons land komen Domino’s en Pizza Hut als meest vegan-minded fastfoodketens naar voor uit het onderzoek. Volgens ProVeg zetten de twee ketens in België een goede stap vooruit, “maar uit het onderzoek blijk dat er veel onbenut potentieel blijft voor Belgische fastfoodketens”, klinkt het bij de organisatie. 

In andere landen kun je voor plantaardig fastfood het beste terecht bij Burger King. In België biedt Burger King geen plantaardige hoofdmaaltijden aan vanwege niet-plantaardige sauzen of dressings in de vegetarische opties. Dat is volgens ProVeg een gemiste kans want de organisatie beweert dat het smaakverschil bij een plantaardige saus zonder zuivel of ei tegenwoordig minimaal is. 

Recent kondigde Universiteit Antwerpen aan dat ze rood en onbewerkt vlees gaan weren van het menu in het studentenrestaurant. UAntwerpen wil tegen 2030 80 procent van de gerechten vegetarisch of veganistisch aanbieden. Universiteit Gent doet het tegenovergestelde en schrapt net meer vegetarische opties van het menu wegens beperkte vraag. 

Burger1
burger2

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek