header.home link

Vlaams-Waals-Nederlands landschapspark in de maak? 7 gemeenten dienen kandidatuur in

4 juli 2022

Het plan om een groot grensoverschrijdend landschapspark te vormen met een zone van meer dan 27.000 hectare komt van 7 gemeentes in de Vlaamse Voerstreek, Het Waalse Land van Herve en het Nederlandse Heuvelland. Meer bepaald gaat het om de Vlaamse gemeente Voeren, de Waalse gemeenten Dalhem, Aubel en Plombières en de Nederlandse gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals.

Lees meer over:

"Dat betekent dat we gaan samenwerken rond onze landschaps- en streekkwaliteit en dat we die niet alleen gaan beschermen maar ook gaan verbeteren", zegt Ann-Sophie Debergh van het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren, die het hele proces rond de kandidatuurstelling gaat begeleiden. "Die landschapskwaliteit staat vandaag onder druk door de klimaatverandering. Ook de biodiversiteit staat onder druk, onze kleine landschapselementen verdwijnen en er is ook de onzekere toekomst in de landbouwsector. Dat zijn enorme uitdagingen waar de deelnemende gemeenten geen gemakkelijke antwoorden op vinden."

Daarom gaan de 7 gemeenten samenwerken, om sterker te staan, en om die grensoverschrijdende uitdagingen goed te kunnen aanpakken. Met de indiening van kandidaatstelling voor het landschapspark gaan de 7 gemeenten in op de oproep die de Vlaamse overheid in 2021 deed om landschapsparken te erkennen en financieren. Vlaanderen zorgt voor een financiering van 80 procent. Daarnaast komt er nog een cofinanciering van de gemeentes en provincies, van 20 procent.

De 7 betrokken gemeenten krijgen nu de kans om samen met hun inwoners, landbouwers, grondgebruikers en bezoekers een masterplan voor de komende 20 jaar en een operationeel plan voor de komende 5 jaar te schrijven. Tegen mei 2023 moet dat ingediend worden.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek