header.home link

Vier natuurverenigingen in beroep tegen komst nieuw bedrijventerrein in landbouwlandschap

Vier natuurverenigingen gaan in beroep tegen de vergunning voor een nieuwe bedrijventerrein in De Spie in Brugge. De verenigingen Groen vzw, Natuurpunt Brugge, Bescherm bomen en natuur vzw en de West-Vlaamse Milieufederatie willen dat het gebied bewaard blijft als landbouwlandschap en vragen aan minister Demir (N-VA) om de vergunning in beroep te weigeren.

8 december 2022  – Laatste update 8 december 2022 15:36
Brugge_De_Spie_bedrijventerrein

De provincie West-Vlaanderen heeft een vergunning verleend voor het verkavelen van het gebied De Spie. De intercommunale WVI wil volgens de verenigingen de gronden nu klaarmaken voor bedrijven gelinkt aan de haven van Zeebrugge. Natuurverenigingen trekken daarom elk naar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) met de vraag om de vergunning te weigeren in beroep zodat het gebied als eeuwenoud landbouwlanschap bewaard kan blijven.

"Dat de provincie, ondanks de kennis over de klimaatverandering en de nood aan een betonstop toch nog doorzet met de verkaveling van het gebied, kunnen we helemaal niet volgen", zegt Groen vzw. "Historisch poldergraslanden, waarvan we er steeds minder hebben, dreigen te verdwijnen door een beslissing van de vorige Vlaamse Regering."

De Spie Brugge foto 2_WMF

Natuurpunt Brugge hekelt het beleid van WVI: "We vinden het onbegrijpelijk dat WVI een dergelijk inrichtingsplan durft in te dienen. Het gaat voorbij aan alle natuurelementen in dit gebied. Hoewel WVI beweert duurzaam met industriegrond om te gaan, vinden we hiervan niets terug in deze aanvraag." Bescherm bomen en natuur vzw vindt het onaanvaardbaar dat er 404 bomen worden gerooid en dat riet- en graslanden beton worden. 

"We zien dat de bevolking helemaal mee is in de idee dat we de open ruimte streng moeten bewaken", geeft de West-Vlaamse Milieufederatie aan, "maar toch zet onze provincie niet volledig in op het herinrichten van bedrijventerreinen om plaats vrij te maken voor nieuwe bedrijven. Plannen hiertoe blijven papier, omdat het aansnijden van nieuwe ruimte nog steeds goedkoper is."

De vier verenigingen wijzen er ook op dat de stad Brugge grote ambities heeft om te ontharden, maar zich niet actief verzet tegen het verharden van de 42 hectare van De Spie. “Wat hebben acties als tegelwippen en bomen planten in de stad voor nut, als we de rand volstorten met beton?” klinkt het gezamenlijk.

De verenigingen wachten op antwoord van de minister.

Lokeren bouwt industrie op 60 ha 'gouden' landbouwgrond
Uitgelicht
Het stadsbestuur van Lokeren is zo goed als rond met de aankoop van zestig hectare landbouwgrond waarop volgend jaar een nieuw industrieterrein zal verrijzen. De aankoop betek...
3 december 2015 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek