Clarkson’s Farm: harde boerenstiel met een gezonde portie Britse humor

In een nieuwe serie op Amazon Prime waagt de bekende Britse tv-presentator Jeremy Clarkson, zich aan de boerenstiel, met veel vallen en opstaan. De eerste aflevering hebben wij alvast even voorgeproefd… en goedgekeurd.

18 juni 2021  – Laatste update 18 juni 2021 17:03
Lees meer over:
clarksonsfarm-1250

De overstap van Top Gear naar een boerderij lijkt enorm. En dat is het ook. De ondertussen 60-jarige Jeremy Clarkson kocht zijn boerderij in de Cotswolds met een domein van 400 hectare al in 2008. De afgelopen tien jaar kon hij rekenen op een plaatselijke landbouwer die de 178 hectare akkers jaarlijks netjes bewerkte. Toen de boer aankondigde dat hij op pensioen gaat, vond Clarkson er niets beter op dan het werk zelf over te nemen in het najaar van 2019.

Al snel blijkt dat de Brit geen kaas gegeten heeft van het boerderijleven. Zo moet hij tijdens de eerste aflevering meteen een nieuwe tractor kopen. Na een bezoek aan de plaatselijke handelaar, die vooral kleine oldtimers restaureert en verkoopt, beslist hij toch om een andere richting in te slaan en schaft hij zich een immense Lamborghini R8 aan, voorzien van alle technische hoogstandjes. Het Top Gear-bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Eerste probleem: de tractor komt uit Duitsland en de trekhaak is niet compatibel met de Britse werktuigen, die hij bovendien ook nog moet aankopen. Zijn adviseur schotelt hem een snel rekensommetje voor van de kostprijzen van het basismateriaal: een cultivator (25.000 pond), zaaimachine (40 à 50.000 pond), veldspuit (60.000 pond), een kipkar (10.000 pond), schijveneg (62.000 pond)… De rekening tikt, samen met het zaaizaad en de meststoffen, aan tot een kwart miljoen pond.

Clarkson beseft al snel dat hij meer hulp zal nodig hebben. Die neemt hij maar al te graag aan van onder andere Caleb Cooper, die de voorbije drie jaar de velden van het landbouwbedrijf bewerkte. De 21-jarige loonwerker weet niet wie Greta Thunberg is en heeft nog nooit voet aan de grond gezet in Londen, maar kent het landgoed van Clarkson als zijn broekzak. Én: hij is niet te beroerd om de snobistische Clarkson op tijd en stond stevig op zijn plaats te zetten.

De kijker krijgt door de ogen van Clarkson een mooie inkijk in het harde boerenleven, dat bepaald wordt door de seizoenen, extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatopwarming, tegenslagen, plagen, hoge werk- en tijdsdruk, strenge regelgeving en zo veel meer. De humoristische ondertoon, zoals enkel Jeremy Clarkson in goeden doen die kan brengen, verzacht gelukkig enigszins de zeden. 

Clarkson’s Farm is nu te zien op Amazon Prime Video.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Amazon Prime Video

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek