header.home link

Vanaf woensdag vervallen preventieve maatregelen tegen vogelgriep

11 mei 2021

“Er worden nog weinig besmette wilde volgens gevonden in de EU en het besmette gebied bevindt zich duidelijk ten noorden van ons land”, stelt het Voedselagentschap FAVV in een persbericht. Dat maakt dat de laatste maatregelen nu ook kunnen opgeheven worden.

meerwaardekip-pluimvee-kuiken-vleeskip-wintertuin-1250

Dankzij de gunstige evolutie van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5, kunnen de huidige maatregelen ingetrokken worden. Zo is het vanaf woensdag 12 mei voor particuliere houders niet meer verplicht om hun pluimvee binnen, of onder netten, te voederen en te drenken. Voor professionele houders vervallen de ophokplicht en het uitlaadverbod voor slachtkoppen. Ook de beperkingen bij de organisatie van verzamelingen van hobbypluimvee en -vogels vallen weg. Begin april werd de ophokplicht voor pluimvee bij particulieren al opgeheven.

Goed nieuws, zo zegt federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). “Ik denk dan in het bijzonder aan de professionele houders die niet meer verplicht worden om hun pluimvee en vogels op te hokken. Hierdoor krijgt de sector die reeds in moeilijkheden verkeert eindelijk wat meer ademruimte.”

Hierdoor krijgt de sector die reeds in moeilijkheden verkeert eindelijk wat meer ademruimte

David Clarinval (MR) - Federaal minister van Landbouw

Uitzondering voor Waregem

De maatregelen werden midden november 2020 in het leven geroepen door minister Clarinval nadat het besmettelijke virus bij wilde vogels werd vastgesteld (29 in totaal). Ook bij professionele en particuliere houders werden vijf besmettingshaarden ontdekt, meer bepaald in het West-Vlaamse Menen, Deerlijk en Waregem, in Dinant (Namen) en Silly (Henegouwen).

Omdat de uitbraak in Waregem dateert van eind april, blijven de maatregelen en vervoersbeperkingen lokaal nog van kracht, vermoedelijk tot 23 mei.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek