header.home link

Vogelgriep: 17 landen sluiten hun markt voor Belgisch pluimvee

10 februari 2021

Als gevolg van verschillende uitbraken van het vogelgriepvirus hebben 17 landen hun markt gesloten voor Belgische pluimvee en -vlees. Dat meldt federaal parlementslid Leen Dierick (CD&V) naar aanleiding van een vraag aan Landbouwminister David Clarinval (MR). De minister heeft bevestigd dat de getroffen pluimveebedrijven aanspraak kunnen maken op een vergoeding van het Sanitair Fonds.

Sinds 13 november 2020 is het vogelgriepvirus aanwezig in België. Ondertussen werden er 3 besmettingshaarden vastgesteld met het hoog pathogene H5-virus bij pluimveehouders in Menen, Deerlijk en Dinant. Verder werden er ook 22 besmettingen met het hoog pathogene H5-virus aangetroffen bij wilde vogels verspreid over 18 locaties in West- en Oost-Vlaanderen en Luik. Tot slot, werd er één besmettingshaard vastgesteld in Diksmuide met een laag pathogene variant.

“Toch doet België het een stuk beter dan bijvoorbeeld buurland Frankrijk wat betreft het beperken van de verspreiding van het vogelgriepvirus,” stelt Oost-Vlaams CD&V-Kamerlid Leen Dierick. In de Commissie Gezondheid van het federaal parlement stelde ze hierover een vraag aan bevoegd minister van Landbouw David Clarinval (MR).

“We stellen echter vast dat 17 landen, waaronder Rusland, Oekraïne, China, Zuid-Korea, Japan, Taiwan, Hongkong, Singapore, de Filipijnen en de Verenigde Arabische Emiraten, hun markten hebben gesloten voor Belgisch pluimvee(vlees), met mogelijk grote gevolgen voor onze pluimveehouders. Ik ben blij dat de minister bevestigd heeft dat de getroffen pluimveebedrijven aanspraak maken op een vergoeding van het Sanitair Fonds.”

Alle pluimveehouders die in kader van de bestrijding van het vogelgriepvirus in opdracht van het FAVV worden geruimd kunnen aanspraak maken op een vergoeding van dat Sanitair Fonds. “Ik ben zeer tevreden dat minister Clarinval het engagement neemt om de getroffen pluimveebedrijven binnen de 30 dagen te zullen uitbetalen om de geleden verliezen te compenseren,” aldus Dierick.

Het kamerlid roept op om waakzaam te blijven. “We mogen niet op onze lauweren rusten omdat we de verspreiding onder controle hebben. De opgelegde sanitaire maatregelen, denk aan de ophokplicht, moeten we strikt naleven,” benadrukt ze.

De situatie in buurland Frankrijk is alarmerend. Onlangs werden nog 45 Franse gemeente in de regio Grand-Est onder toezicht geplaatst na de ontdekking van een uitbraak. “Het zou een ramp zijn mocht de verspreiding in Frankrijk zich doorzetten naar ons land. Dit moeten we ten allen tijden vermijden”, klinkt het.

pluimvee-kip-ophokplicht-vogelgriep

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek