Uitbraak vogelgriep bij pluimveebedrijf in West-Vlaanderen

In De Brugpoort, een pluimveebedrijf in het West-Vlaamse Menen, zijn donderdag verschillende besmettingen met vogelgriep H5 vastgesteld. Dat melden FAVV en Boerenbond. Uit veiligheidsoverwegingen zal de pluimveestapel vernietigd worden. De Landsbond Pluimvee herhaalt nogmaals de oproep om verhoogde bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

26 november 2020  – Laatst bijgewerkt om 26 november 2020 20:51

“Het gaat om besmettingen in een vleeskippenbedrijf waar een licht verhoogde sterfte onder het pluimvee werd opgemerkt”, stelt FAVV, het Federaal Voedselagentschap. Over hoeveel besmettingen het specifiek gaat, is nog onduidelijk. De ontdekking betekent een economisch drama voor het bedrijf, want uit voorzorg moet de volledige pluimveestapel geslacht worden.

In de omgeving van de boerderij gelden vanaf nu ook aanvullende maatregelen. Zo is de toegang tot pluimveebedrijven in een straal van 3 kilometer verboden en wordt een toezichtsgebied van 10 kilometer rond de haard ingesteld. Voor alle personen en materiaal die niet tot het bedrijf behoren en is de afvoer van consumptie-eieren verboden. Ook het vervoer van pluimveevlees vanuit slachthuizen, uitsnijderijen en koelhuizen is niet langer toegelaten.

Twee weken geleden werd vogelgriep vastgesteld bij drie wilde vogels in een vogelopvangcentrum in Oostende. Daarom geldt in heel het land een ophokplicht, ook voor particulieren. Vorige week was er sprake van 10 bevestigde gevallen in ons land.

De bioveiligheid is maar zo goed als de zwakste schakel in de keten

Landsbond Pluimvee

Verhoogde waakzaamheid

De Landsbond Pluimvee roept op om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. “De bioveiligheid is maar zo goed als de zwakste schakel in de keten. Tot op vandaag krijgen wij meldingen over derden (technici, adviseurs, voederleveranciers,…) die zonder ontsmetting of enige voorzorgsmaatregelen bedrijfsruimtes betreden. De urgentie en de mogelijkse bijkomende impact op de sector (exportverbod, verbod op uitladen,…) die al in een crisis zit is precies nog niet voldoende doorgedrongen”, klinkt het.

De sectororganisatie roept de pluimveehouders op om hun bedrijf in een lockdown light te plaatsen en enkel toegankelijk te maken voor strikt noodzakelijke derden. Daarnaast moeten verschillende sanitaire maatregelen in acht genomen worden:

  • Een werkzaam voetbad aan de ingang, bedrijfseigen kledij en laarzen, bijhouden van bezoekrapport (vermelding datum, naam en nummerplaat;

  • Transport: beperken van zo veel mogelijk transport bewegingen - ontsmetten van de banden met een toegelaten biocide, gebruik van overschoentjes en wegwerpoveralls;

  • Contact met risicogebieden absoluut vermijden;

  • Neem contact op met particulieren in de omgeving  van je bedrijf als ze de ophokplicht niet naleven of meldt dit aan de politie. Het risico dat het virus zo overslaat naar je bedrijf of zich verder verspreidt is te groot.

Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV: http://www.favv.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp

Heb je zelf pluimvee of hebben je buren een kippenren in de tuin? Vermijd dan om grote aantallen vogels te lokken

Gerald Driessens - Natuurpunt

Wees voorzichtig met voederen van tuinvogels

Eind deze week voorspelt het KMI mogelijk nachtvorst, dat is klassiek het signaal om tuinvogels wat intensiever te gaan voederen. Maar volgens Natuurpunt moeten we daar dit jaar extra mee opletten, zeker mensen die bijvoorbeeld kippen hebben. De kans op een uitbraak van het H58N-virus is dan ook een stuk groter voor pluimvee dan voor wilde vogels, vanwege hun beperktere immuniteit en de vaak grote aant allen die samen in gesloten ruimtes gehouden worden.

"Voederen kan nog, maar volg de logica: heb je zelf pluimvee of hebben je buren bijvoorbeeld een kippenren in de tuin, vermijd dan om grote aantallen vogels aan te lokken", vertelt vogelexpert Gerald Driessens. "Beperk het voederen in dat geval zo dat de tuinvogels niet in contact kunnen komen met het pluimvee. Als dit niet te vermijden is, bied je best geen voedsel aan aan wilde vogels."

Natuurpunt vraagt ook om niet te veel voedsel te strooien, maar om gebruik te maken van voedersilo's, pindasnoeren en vetbollen. Water dient ook regelmatig ververst te worden en het voedsel van de vorige voederbeurten moet zoveel mogelijk weggenomen worden, ook als er geen pluimvee in de buurt is.

Wie een verhoogde sterfte of een ander symptoom van ziekte vaststelt, moet onmiddellijk een dierenarts contacteren. Mensen die in de natuur een dode wilde (water)vogel opmerken, wordt gevraagd om dit te melden via het gratis telefoonnummer 0800/99.777.

FAVV benadrukt dat het virus dat momenteel, en de afgelopen jaren, circuleert niet overdraagbaar is op mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek