header.home link

Al 10 besmette vogels in ons land, virus verspreidt zich snel in Europa

20 november 2020

In België zijn er tot nu tot 10 vogels besmet met het H5N8 vogelgriepvirus, zo meldt het FAVV vrijdag. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zegt dat er in Europa al meer dan 300 besmettingen zijn vastgesteld en waarschuwt dat het virus zich snel verspreidt. In het Nederlandse Hekendorp werd een leghennenbedrijf van ongeveer 100.000 dieren geruimd na een uitbraak.

Vijf van de tien besmettingen in ons land werden vastgesteld in het vogelopvangcentrum in Oostende, de vijf andere werden opgetekend in een aantal kustgemeenten. "Het gaat voorlopig alleen om wilde vogels, besmettingen bij particulieren zijn niet gemeld", vertelt FAVV-woordvoerder Hélène Bonte, die nogmaals wijst op het belang van de ophokplicht.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) benadrukt vrijdag dat de vogelgriep zich snel verspreidt in Europa. In totaal werden er al een kleine 300 gevallen vastgesteld de voorbije maand. Er zijn ook al enkele besmettingen bij pluimvee, waardoor de kans groter is dat het virus zich ook in die groep verder zal verspreiden.

Het gaat voorlopig alleen om wilde vogels, besmettingen bij particulieren zijn niet gemeld

Hélène Bonte - Woordvoerder FAVV

Informatie-uitwisseling cruciaal

"Om verdere escalatie van het virus te voorkomen, is nauwe Europese samenwerking nodig", klinkt het bij Nik Kriz van het EFSA. Het FAVV zal zich daarom ook inzetten om de Belgische gegevens zo nauwkeurig mogelijk door te spelen aan andere lidstaten. Op de website van het FAVV komt onder meer een kaart waarop de besmette zones worden aangeduid.

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus ook schadelijk is voor de mens. Ook de consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Utrecht: tienduizenden dieren worden afgemaakt

In Hekendorp, in de Nederlandse provincie Utrecht, is bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het leghennenbedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen van het bedrijf, zo meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw zondag.

Het gaat waarschijnlijk om een zogenoemde hoogpathogene variant, wat betekent dat het griepvirus tot ernstige ziekte of overlijden van vogels leidt. In een gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp ligt één ander pluimveebedrijf. Dat wordt nu ook onderzocht op vogelgriep.

Voor tien andere pluimveebedrijven die op minder tien kilometer van de onderneming liggen, wordt een vervoersverbod voor onder meer pluimvee en eieren ingesteld.

Zaterdag meldde het Nederlandse ministerie Landbouw nog dat er hoogpathogene vogelgriep was vastgesteld bij een bedrijf in Witmarsum, in Friesland. Daar moeten 90.000 vleeskuikens worden afgemaakt.

Uitgelicht
Er is tot nu toe weinig bekend over hoe wilde vogels het vogelgriepvirus kunnen overdragen op pluimvee. Onderzoekers van Wageningen University & Research verdiepten zich i...
19 november 2020 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek