Vogelgriep in Diksmuide blijkt laag pathogene variant

De uitbraak van de vogelgriep H5 op een pluimveehouderij in het West-Vlaamse Diksmuide vorige week is veroorzaakt door een laag pathogene variant. Dat wordt bevestigd door de analyses, meldt het FAVV. De tijdelijke bufferzone van 3 kilometer rond de haard wordt aangepast naar 1 kilometer.

22 december 2020  – Laatst bijgewerkt om 23 december 2020 7:54

De besmettingen werden vastgesteld in een braadkippenbedrijf waar een licht verhoogde sterfte onder het pluimvee werd opgemerkt. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, werd een tijdelijke bufferzone van 3 kilometer rond de haard ingesteld, die nu wordt aangepast naar 1 kilometer.

Deze nieuwe besmetting brengt het aantal besmettingen bij pluimvee met het vogelgriepvirus H5 in ons land daarmee op drie. Behalve deze besmetting en de besmettingen met een hoogpathogene variant op een pluimveehouderij in Menen en bij een hobbyhouder in Dinant zijn er ook besmettingen vastgesteld bij wilde vogels op een tiental locaties in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

Kleinere bufferzone  

Naast de reeds geldende algemene maatregelen die een verdere verspreiding van het virus moeten voorkomen, wordt de tijdelijke bufferzone van 3 kilometer gereduceerd tot een straal van 1 kilometer rond de getroffen pluimveehouderij in Diksmuide. Binnen dit gebied blijven de aanvullende maatregelen van kracht die in de 3 kilometer zone van toepassing waren. Deze maatregelen in de zone, die hieronder worden toegelicht, zijn minstens tot en met 6 januari 2021 van kracht.

In de tijdelijke bufferzone moeten pluimvee en de andere vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten).

pluimvee-kip-ophokplicht-vogelgriep

Ophokplicht blijft gelden

Het FAVV herinnert particuliere en professionele houders van pluimvee er nogmaals aan dat de ophokplicht nog steeds verplicht is (alle pluimvee moet worden opgehokt of zodanig worden afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt). Wanneer ze een verhoogde sterfte opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten houders onmiddellijk hun dierenarts te contacteren.

Het FAVV volgt de situatie in België op de voet en heeft op regelmatige basis overleg met andere lidstaten en de Europese overheden.

Het virus dat momenteel, en de afgelopen jaren, circuleert is niet overdraagbaar op mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd. Een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek