Nieuwe besmetting van vogelgriepvirus in Dinant

Bij pluimvee van een hobbyhouder in Dinant (Namen) is op 8 december een nieuwe besmetting van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Om de verspreiding van het virus te voorkomen wordt een tijdelijke bufferzone van 500 meter ingesteld rond de besmetting. In die zone liggen geen professionele pluimveebedrijven.

9 december 2020  – Laatste update 9 december 2020 13:57
kip-pluimvee-1250

In de tijdelijke bufferzone is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden, doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten. Elke houder moet zijn pluimvee in hun hok voeren en drenken. Bovendien moet elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zone binnen de 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester waarin aangegeven wordt hoeveel vogels er gehouden worden en dit per soort. De maatregelen in de zone zijn voor onbepaalde duur van kracht.

Sinds mei van dit jaar zijn in Rusland en Kazachstan talrijke gevallen van het vogelgriepvirus H5 vastgesteld. Deze nieuwe besmetting in Dinant brengt het aantal besmettingen van het vogelgriepvirus H5 in ons land nu op 2. Eerder was er al een uitbraak gemeld op een pluimveebedrijf in Menen. Er werden ook al besmettingen vastgesteld bij wilde vogels op een tiental locaties in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

Waakzaamheid geboden

Het FAVV herinnert particuliere en professionele houders van pluimvee eraan dat de ophokplicht nog steeds van kracht is en verplicht moet worden toegepast. Het is verplicht om pluimvee af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde (water)vogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren af te schermen met netten of in een hok onder te brengen.

"Bij dit nieuwe geval in Dinant gaat het om pluimvee van een particulier”, zegt federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). “Het is belangrijk om de bioveiligheidsmaatregelen strikt toe te passen. Ik nodig zowel hobbypluimveehouders als professionelen uit om hun pluimvee te beschermen. Laten we waakzaam zijn!”

Het is belangrijk om de bioveiligheidsmaatregelen strikt toe te passen om het pluimvee te beschermen

David Clarinval - Federaal minister van Landbouw (MR)

Eerste geval in Frankrijk

In Frankrijk is vogelgriep vastgesteld in een pluimveebedrijf. Het gaat om een eendenkwekerij in les Landes, even ten noorden van Biarritz. Sinds de terugkeer van deze ziekte in november is het de eerste keer dat het virus is aangetroffen in een kwekerij in Frankrijk. Eerder gebeurde dat ook al in het wild en in dierenwinkels.

De 6.000 eenden in de kwekerij, in de gemeente Bénesse-Maremne, zijn afgemaakt. In een omgeving van 10 kilometer rond de besmettingshaard gelden voortaan strenge maatregelen voor gevogelte.

De eerste Franse gevallen doken in november al op in dierenwinkels op Corsica en het departement Yvelines, ten westen van Parijs. In het wild waren ook verschillende gevallen van het vogelvirus.

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand. Wel kunnen consumenten vlees en eieren in alle veiligheid eten.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek