Uitbraak van vogelgriep op kalkoenbedrijf in Deerlijk

Op een pluimveebedrijf in het West-Vlaamse Deerlijk is vrijdag een hoog pathogene variant van het vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. Dat meldt het FAVV in een persbericht. Hiermee staat de teller van besmettingshaarden op 4 in ons land.

29 januari 2021  – Laatst bijgewerkt om 31 januari 2021 21:45

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, werd het pluimvee geruimd en worden een beschermingsgebied met een straal van 3 kilometer en een toezichtsgebied met een straal van 10 kilometer rond de haard ingesteld.

Het is de vierde uitbraak van vogelgriep bij pluimvee in ons land. Eind vorig jaar werd een hoog pathogene variant van het virus vastgesteld op een pluimveehouderij in Menen en bij een particuliere houder in Dinant, een pluimveehouderij in Diksmuide werd getroffen door een laag pathogene variant. Daarnaast zijn er ook besmettingen vastgesteld bij wilde vogels op een twintigtal locaties in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Luik.

Bijkomende maatregelen rond de haard

Bovenop de maatregelen die gelden voor het hele land, wordt nu ook een extra perimeter rond de pluimveehouderij in Deerlijk ingesteld. Binnen dit gebied worden aanvullende maatregelen genomen, die voor onbepaalde duur van kracht zijn.

  • In het toezichtsgebied (10km) is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Elke houder van pluimvee moet zijn dieren in hun hok voeren en drenken. Bovendien moet elke professionele pluimveehouder in deze bufferzone binnen de 72 uur een inventaris opmaken waarin aangeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

  • In het beschermingsgebied (3km) moeten pluimvee en de andere vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur, en particuliere houder van pluimvee of vogels binnen de 48 uur, een inventaris opmaken waarin aangeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

In beide zones worden een reeks aanvullende bioveiligheidsmaatregelen opgelegd aan professionele bedrijven. Alle betrokken partijen uit de pluimveehouderijsector werden op de hoogte gebracht van de situatie.

De maatregelen kunnen pas versoepeld worden als de dreiging van besmetting via wilde vogels afneemt. Dit kan nog tot het voorjaar duren

FAVV

Algemene ophokplicht blijft gelden

Het FAVV benadrukt dat de ophokplicht nog steeds verplicht is voor zowel professionele als particuliere pluimveehouders. Alle pluimvee moet worden opgehokt of door middel van netten worden afgeschermd zodat er geen contact met wilde vogels is. Wanneer houders een verhoogde sterfte opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten zij onmiddellijk hun dierenarts te contacteren.

“De algemene maatregelen, waaronder de ophokplicht, zullen maar kunnen versoepeld worden als de dreiging van besmetting via wilde vogels afneemt. Deze situatie kan mogelijk zelfs tot aan het voorjaar van 2021 blijven duren”, klinkt het bij FAVV.

Haard ontdekt in de Franse Ardennen

Vijfenveertig gemeenten in de Franse Ardennen zijn onder toezicht geplaatst na de ontdekking van een uitbraak van vogelgriep in de regio Grand-Est. Dat maakte de prefectuur die beperkende maatregelen heeft genomen bekend. Rond het betreffende bedrijf is een zogenaamde "beschermingszone", in een straal van 3 km, en een "bewakingszone" binnen een straal van 10 km, vastgelegd. Het gaat om een bedrijf nabij Rethel, ongeveer veertig kilometer ten noordoosten van Reims, zei de prefectuur in een verklaring.

In de betrokken gemeenten zijn een reeks maatregelen van kracht. "Het gaat onder meer om het verbod op elk vervoer van pluimvee en eieren, verzamelingen van pluimvee op beurzen of markten en elk vervoer van levende vogels vanaf de bestemming van de betrokken gebieden", klinkt het.

Volgens het laatste rapport van het Franse ministerie van Landbouw, gepubliceerd op afgelopen vrijdag, zijn sinds december 418 uitbraken bevestigd in Frankrijk. Er zijn ook dlf gevallen geregistreerd bij wilde dieren waaronder ganzen, zwanen, buizerds en meeuwen.

In totaal zijn sinds december in Frankrijk meer dan twee miljoen boerderijdieren, voornamelijk eenden, geslacht in een poging de golf van besmettingen in te dammen.

Meer info over het vogelgriepvirus vind je op de website van FAVV.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek