header.home link

Clarinval erkent pluimvee-, melkvee- en varkenssector als sectoren in crisis

24 december 2020

Federaal minister van Zelfstandigen en Landbouw David Clarinval (MR) heeft de pluimvee-, melkvee- en varkenssector erkend als 'sectoren in crisis'. Dat moet de verwerking van verzoeken tot uitstel of vrijstelling van sociale bijdragen vergemakkelijken voor het laatste kwartaal van 2020 en het eerste van 2021.  Voor de varkenssector worden deze maatregelen met nog twee extra kwartalen verlengd.

varken-1250

De varkens-, melkvee- en pluimveesectoren verkeren in een bijzonder moeilijke situatie. Niet alleen door COVID-19: de pluimveesector is daarnaast nog getroffen door de vogelgriep, de varkenssector door de Afrikaanse varkenspest. De melkveesector kampt dan weer met een wereldwijde daling van de melkprijzen.

Die impact is tijdelijk, maar wel diepgaand, zegt federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). “Daarom is het noodzakelijk om hen een adempauze te geven”, klinkt het. Hij heeft daarom de sociale verzekeringsfondsen dinsdag een nota overgemaakt waarin de drie sectoren erkend worden als zijnde in crisis. Dat moet de verzoeken tot uitstel of vrijstelling van bijdragen voor het laatste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 vergemakkelijken. Voor de varkenssector komen daar nog eens twee kwartalen bovenop.

Alles moet in het werk gesteld worden om hen door deze moeilijke periode heen te helpen

David Clarinval - Federaal minister van Landbouw (MR)

Concreet zullen de betrokken landbouwers hun bijdragen kunnen uitstellen zonder hun sociale rechten te verliezen. Krijgen ze een vrijstelling, dan behouden ze ook hun sociale rechten en worden de betrokken kwartalen niet in aanmerking genomen bij de berekening van hun pensioen. Tot slot kunnen ze ook een vermindering van het verschuldigde bedrag aan sociale bijdragen krijgen op basis van het verwachte reële inkomen voor dit en volgend jaar.

"Ik sta aan de zijde van de zelfstandigen en de boeren die getroffen zijn door de gezondheidscrisis en de bijhorende maatregelen", zegt Clarinval. "Alles moet in het werk gesteld worden om hen door deze moeilijke periode heen te helpen." De MR-minister herinnert er nog aan dat landbouwers die door de coronacrisis zeker 40 procent omzetverlies lijden vanaf 1 januari aanspraak kunnen maken op het dubbel overbruggingsrecht.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek