header.home link

België herwint AVP-vrije status op internationaal niveau

21 december 2020

De Wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE) heeft de zelfverklaring die ons land in oktober indiende omtrent de Afrikaanse varkenspest, goedgekeurd. “Dit bevestigt dat de ziekte officieel is uitgeroeid op Belgisch grondgebied” reageert het Federaal Voedselagentschap (FAVV). "De AVP-vrije status zal de handel in ons vlees en andere varkensproducten op wereldniveau vergemakkelijken." En dat is dan weer hoopgevend nieuws voor de varkenssector, waar de prijzen historisch laag staan.

Lees meer over:

Op 27 oktober, een jaar nadat voor de laatste keer sporen van viruscirculatie bij wilde everzwijnen in een bos in het zuiden van de provincie Luxemburg werden vastgesteld, heeft België een verzoek ingediend bij het OIE om de ziektevrije status voor alle varkens en everzwijnen - zowel in het wild als in gevangenschap - te herwinnen.

Op Europees niveau werd op dezelfde dag de ziektevrije status en daarbij de opheffing van alle beperkingsgebieden ‘AVP’ aangevraagd bij de Europese Commissie, die werd al goedgekeurd op 20 november. “Nadat de Europese Commissie de beperkingsgebieden ophief, heeft België nu ook op internationaal niveau de vrije status herwonnen”, laat het FAVV weten in een persbericht.

“Ik ben blij met deze goedkeuring van het OIE”, reageert David Clarinval, federaal minister van Landbouw. “Het zal België namelijk in staat stellen de onderhandelingen met derde landen, die een embargo op Belgisch varkensvlees hebben ingesteld, weer op gang te brengen. Ons kwaliteitsvlees is in feite zeer populair in het buitenland, met name in Azië. We zullen ook waakzaam blijven om onze Belgische varkensstapel te beschermen tegen een herintroductie van de ziekte.”

Hoewel de ziekte nu is uitgeroeid handhaaft het Waalse Gewest in het zuiden van de provincie Luxemburg nog steeds strenge toezichts- en controlemaatregelen. In de toekomst zullen ze geleidelijk aan worden afgebouwd, volgens een reeds vastgestelde strategie.

De Afrikaanse varkenspest circuleert nog steeds in Oost-Europa en het virus heeft zich in september verder verspreid naar het grensgebied in Duitsland met Polen. “Ons land volgt, net als alle Europese landen, de situatie aandachtig op om zo een tweede introductie van het virus te voorkomen”, besluit het FAVV.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek