AVP-vrije status moet varkensboeren opnieuw perspectief geven

België heeft een aanvraag ingediend om opnieuw de status te krijgen van land dat vrij is van Afrikaanse varkenspest (AVP). Die status "zou onze varkensboeren eindelijk weer wat zuurstof en toekomstperspectief bieden", stelt de landbouworganisatie Boerenbond.

28 oktober 2020  – Laatste update 28 oktober 2020 14:38

Ons land verloor de status toen in september 2018 Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld bij everzwijnen in het zuiden van de provincie Luxemburg. Door de toepassing van strikte sanitaire maatregelen wist de varkenssector de ziekte uit de stallen te houden, maar de economische gevolgen voor de varkenshouders waren enorm.

De bestrijdingsmaatregelen vanwege de Waalse overheid waren succesvol en het laatste positieve everzwijn in de afgebakende gebieden dateert van 11 augustus 2019. Tot begin maart zijn er nog wel beenderen van positieve everzwijnen gevonden, die al maanden voordien gestorven waren. Ondertussen blijven de exportbeperkende maatregelen vanwege de derde landen gehandhaafd, waardoor het Belgische varkensvlees verder moet afgezet worden op de interne Europese markt.

Op 9 september 2020 werd Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij everzwijnen in Duitsland. Duitsland is de belangrijkste Europese exporteur voor varkensvlees en de meeste niet-Europese exportbestemmingen hebben intussen ook een embargo ingesteld op Duits varkensvlees. “De financiële gevolgen daarvan zijn enorm en worden het hardst gevoeld bij ons, aangezien onze slachterijen op de EU-markt moeten opboksen tegen het goedkope Duitse varkensvlees dat wordt aangeboden”, duidt Vanessa Saenen van Boerenbond. “Hierdoor kreeg de Vlaamse varkenssector die nog maar net begon te herstellen van de eerste klap opnieuw te maken met kelderende prijzen voor de biggen en vleesvarkens.”

De AVP-vrije status zou ons minder afhankelijk maken van de prijsvorming in Duitsland

Sonja De Becker - Voorzitter Boerenbond

Aanvraag ingediend, antwoord volgt in november

Om de status te krijgen dat een land vrij is van Afrikaanse varkenspest, moet het bewijzen dat het virus al minstens een jaar niet meer voorkomt op het grondgebied. België heeft via het FAVV een aanvraag ingediend bij de Internationale Organisatie voor diergezondheid (OIE) en bij de Europese Commissie. Het hoopt in november een positief antwoord te krijgen.

"Het verkrijgen van de status zorgt ervoor dat de export van Belgisch varkensvlees naar landen buiten de EU weer mogelijk wordt en dat zal onze varkensboeren eindelijk weer wat zuurstof en toekomstperspectief bieden", zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. "Bovendien zou het ook ons minder afhankelijk maken van de prijsvorming in Duitsland."

Boerenbond pleit tegelijkertijd voor "een doorgedreven beleid rond het wildbeheer van everzwijnen om te voorkomen dat de ziekte in ons land zou opflakkeren".

Ook federaal minister van Landbouw David Clarinval is tevreden over de aanvraag voor de status. “Aan het begin van de epidemie leek het misschien utopisch dat we na amper twee jaar na de utibraak de aanvraag al kunnen indienen”, zegt hij. “Toch zijn we zo ver, en ik ben het FAVV en het Waalse Gewest dankbaar voor hun gezamenlijke acties. Zij hebben het mogelijk gemaakt om de verspreiding van de ziekte bij de varkensbedrijven te vermijden en de ziekte uit te roeien bij de everzwijnen. De strijd is nog niet gestreden, maar de betrokken varkenshouders kunnen op onze vastberadenheid rekenen om onze aanvragen bij de internationale instanties zo snel mogelijk tot een goede einde te brengen.”

De Afrikaanse varkenspest is zeer besmettelijk en dodelijk voor varkens, maar is onschadelijk voor de mens.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek