header.home link

5 nieuwe gevallen van varkenspest in Duitsland

16 september 2020

Minder dan een week na de ontdekking van een eerste geval van Afrikaanse varkenspest in Duitsland werd het virus bij nog vijf andere everzwijnen vastgesteld. Dat hebben de Duitse autoriteiten bekendgemaakt. Vier van de vijf dieren werden dood aangetroffen. Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, wil dat er snel werk wordt gemaakt van een doortastende aanpak van de problematiek en van de AVP-vrije status voor ons land.

De nieuwe gevallen werden ontdekt in het district Oder-Spree, ten noorden van het district waar het eerste geval werd ontdekt. Beide regio's zijn gelegen aan de Poolse grens. Lokale laboratoria hebben de besmettingen al bevestigd, hun bevindingen worden nu gecontroleerd door het nationale Freidrich Loeffler Instituut voor diergezondheid.

De Afrikaanse varkenspest (AVP) is ongevaarlijk voor mensen, maar dodelijk voor dieren. Er bestaat geen vaccin voor. De ziekte is in verscheidene Oost-Europese landen opgedoken. Duitsland - de grootste producent van varkensvlees in Europa - heeft geprobeerd de ziekte buiten de grens te houden, onder meer door middel van elektrische hekkens.

Dat er nu toch al 6 gevallen zijn opgedoken is een drama voor varkenshouders. Duitsland riskeert een exportverbod naar onder meer Aziatische landen. Zo hebben China, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Brazilië en Argentinië al de import van varkensvlees vanuit Duitsland verboden. Jaarlijks exporteert het land zo’n miljoen kilo varkensvlees.

In ons land werd de varkenspest aangetroffen in de provincie Luxemburg in 2018. Daardoor mag België nog altijd geen varkensvlees leveren aan onder meer China. De uitbraak in Duitsland betekent extra slecht nieuws voor ons land want verwacht wordt dat de Duitse vleesbedrijven als gevolg van de handelsban hun eigen en de Europese markt zullen overspoelen met varkensvlees. Terwijl Duitsland net voor België een belangrijke exportmarkt is: meer dan een derde van het Belgisch varkensvlees gaat richting de Duitse markt. Gevolg: de Europese markt dreigt overspoeld te raken met varkensvlees, waardoor de prijzen onder druk komen, en de marges dalen.

De AVP-vrije status kan ons minder afhankelijk maken van de prijsvorming in Duitsland, wat in de huidige situatie meer dan nodig zal zijn

Sonja De Becker - Voorzitter Boerenbond

“Nood aan doortastende aanpak”

“Voor onze Vlaamse varkenshouders is het alle hens aan dek om de impact voor de sector te beperken”, schrijft Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker in het voorwoord van het ledenblad. “Het blijft cruciaal om de bioveiligheidsmaatregelen strikt na te leven. We moeten koste wat het kost vermijden dat dit virus in onze stallen terechtkomt.”

Bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir blijft Boerenbond aandringen op een doortastende aanpak van de everzwijnenproblematiek. “Het wordt tijd dat de lang aangekondigde gebiedsgerichte aanpak eindelijk ook tot daadwerkelijke oplossingen op het terrein leidt en de druk van everzwijnen in bepaalde gebieden sterkt afneemt. We kijken dan ook uit naar het door de minister voor deze maand aangekondigde plan van aanpak”, aldus De Becker.

Daarnaast vraagt de landbouworganisatie aan federaal Landbouwminister Denis Ducarme en het FAVV om de AVP-vrije status voor België snel te voorzien zodat de export terug op gang kan komen. “De AVP-vrije status kan ons minder afhankelijk maken van de prijsvorming in Duitsland, wat in de huidige situatie meer dan nodig zal zijn.”   

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek