header.home link

Ophokplicht pluimvee bij particulieren opgeheven

6 april 2021

Particulieren zijn sinds dinsdag 6 april niet meer verplicht om hun pluimvee op te hokken. “Het risico op besmetting met het vogelgriepvirus is afgenomen”, klinkt het bij het FAVV. Hierdoor kunnen de maatregelen gefaseerd versoepeld worden.

pluimvee-kip-ophokplicht-vogelgriep

De ophokplicht werd in november vorig jaar ingevoerd, nadat het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 werd vastgesteld in België. Maar volgens het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) evolueert de situatie gunstig, wat toelaat om enkele zaken te versoepelen.

Concreet wordt de ophokplicht bij particulieren opgeheven vanaf 6 april. De dieren moeten wel nog binnen gevoederd worden, zodat wilde vogels niet naar de ren worden gelokt.

Waakzaam blijven

In België werd op 1 maart de voorlopig laatste besmetting van het vogelgriepvirus bij wilde vogels geregistreerd. De voorlopig laatste uitbraak bij pluimvee en gehouden vogels dateert van eind januari.

Als alles goed blijft gaan, kunnen we de ophokplicht bij pluimveehouderijen op 20 april opheffen

David Clarinval (MR) - Federaal minister van Landbouw

“Doordat het vogelgriepvirus minder circuleert bij wilde vogels en veel watervogels al naar hun broedgebieden in het noorden vertrokken zijn, wordt de situatie in België gunstiger en neemt het risico op besmetting van pluimvee door wilde vogels af”, zegt Hélène Bonte van het FAVV. Toch blijft waakzaamheid nodig. “Het vogelgriepvirus circuleert nog in enkele buurlanden. Vooral in het Noorden van Europa is het nog actief.”

Minister van Landbouw David Clarinval (MR) noemt het opheffen van de ophokplicht bij particulieren en liefhebbers alvast een eerste stap in de goede richting. “Zij dienen namelijk als hefboom voor de professionals. Als alles goed blijft gaan, kunnen we ook de ophokplicht bij pluimveehouderijen op 20 april opheffen, iets waar ik samen met hen naar uitkijk.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek