header.home link

Vogelgriep: Toezichtsgebied Deerlijks kalkoenenbedrijf opgeheven, ophokplicht blijft

1 maart 2021

Het federaal voedselagentschap FAVV heeft geen nieuwe besmettingen van het vogelgriepvirus H5 vastgesteld bij een kalkoenenbedrijf in Deerlijk. Daarom werd het toezichtsgebied, in een straal van 10 kilometer rond het pluimveebedrijf, opgeheven. De ophokplicht blijft gelden in het hele land.

kalkoen-pluimvee-1280

Op 29 januari 2021 stelde het FAVV in een kalkoenbedrijf in Deerlijk, in de provincie West-Vlaanderen, besmettingen vast met de hoogpathogene variant van het vogelgriepvirus, het type H5N8. Daarop richtte het federale voedselagentschap een beschermingsgebied in een straal van 3 kilometer en een toezichtsgebied in een straal van 10 kilometer in, waar specifieke maatregelen golden voor particuliere en professionele pluimveehouders.

Tijdens een laatste controle stelde het FAVV geen nieuwe besmettingen vast. Daarom werd na het beschermingsgebied nu ook het toezichtsgebied opgeheven. Het kalkoenenbedrijf in Deerlijk was de meest recente haard van het vogelgriepvirus in België. Het Voedselagentschap benadrukt wel het belang van de opvolging van de bioveiligheidsmaatregelen voor professionele bedrijven.

Ophokplicht blijft van kracht

Sinds 15 november is elke houder van pluimvee, ook wie slechts enkele kippen houdt, verplicht de dieren op te hokken of af te schermen met een net. De ophokplicht zal blijven gelden zolang de dreiging van besmetting via wilde vogels bestaat. Dat kan nog tot het voorjaar van 2021 duren.

Enkele tips van het FAVV om de verplichting correct na te leven en de dieren toch goede levensomstandigheden te geven:

  1. Kippen en ander pluimvee hoeven niet opgesloten binnen te zitten, het volstaat om hen buiten te laten rondlopen en hen af te schermen met een net. Op die manier wordt contact met wilde vogels vermeden.

  2. Je zet de voederbank best binnen om hongerige wilde vogels niet aan te trekken. De drinkbak kan buiten blijven staan, maar moet worden afgeschermd.

  3. Voorzie voldoende beweegruimte voor de dieren. Indien dit mogelijk is kan je bijvoorbeeld met hoogtes werken of een afdak maken en het afsluiten af met gaas.

  4. De ophokplicht zorgt ervoor dat de kippen minder vrijheid hebben. Dit kan leiden tot een neiging van ‘pikgedrag’. Bezorg de kippen afleiding door ze bijvoorbeeld extra stro te geven, groenten omhoog te hangen, hen een kippenpiksteen of maiskolf te geven,…

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Het virus dat momenteel circuleert, is niet overdraagbaar op mensen. De consument van vlees en eieren van pluimvee loopt dus geen enkel risico.

Uitgelicht

Is het nuttig om pluimvee te vaccineren tegen vogelgriep?

interview
Onder meer Egypte en verschillende Aziatische landen vaccineren pluimvee tegen de vogelgriep. Maar werkt dit wel? Amper, zo blijkt uit de praktijk want de dieren ontwikkelen te weinig antistoffen tege...
11 februari 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek