header.home link

Uitbraak vogelgriep in Waregem, geen versoepeling ophokplicht professionelen

26 april 2021

Bij een handelaar in hobbyvogels en hobbypluimvee in het West-Vlaamse Waregem is vorige week vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld. Het gaat om een hoog pathogene variant van het virus, meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het vrijdag ingesteld beschermingsgebied van 3 km rond de haard is ondertussen uitgebreid met een toezichtsgebied van 10 km. In de zones zijn bijkomende maatregelen voor professionele en particuliere pluimveehouders van toepassing.

In de bufferzone moeten pluimvee en andere vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden. Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur, en elke inwoner met pluimvee of vogels binnen de 48 uur, een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

In het toezichtsgebied van tien kilometer is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden, doorvoer door de zone is wel toegelaten. Bovendien moet elke professionele pluimveehouder in deze bufferzone binnen de 72 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

Versoepeling ophokplicht professionelen uitgesteld

Volgens het voedselagentschap toont de besmetting aan dat het vogelgriepvirus nog niet volledig verdwenen is in België. Alle pluimveehouders dienen nog steeds voorzichtig te zijn. Sinds 12 maart hebben de meer dan 50 geteste dode wilde vogels steeds negatief getest op het vogelgriepvirus. “Hieruit blijkt dat het risico op besmetting via wilde vogels laag genoeg blijft om geen bijkomende maatregelen te moeten nemen in de rest van het land”, zegt FAVV-woordvoerder Hélène Bonte.

Het risico op besmetting via wilde vogels blijft laag genoeg om geen bijkomende maatregelen te moeten nemen in de rest van het land

Hélène Bonte - Woordvoerder FAVV

De ophokplicht voor professionele pluimveebedrijven blijft behouden. De plicht voor particulieren werd eerder al versoepeld. Maar het FAVV benadrukt wel nogmaals dat particuliere houders in België hun pluimvee binnen eten en drinken moeten geven.

De getroffen handelaar verkocht pluimvee op zeven markten. Wie dieren heeft aangekocht op die zeven plaatsen, wordt gevraagd waakzaam te zijn. Het gaat om de markten in La Louvière, Zinnik, Waver, Péruwelz, Binche, Charleroi en het Noord-Franse Gognies-Chaussée. Als er bij de aangekochte dieren klinische symptomen optreden (ademhalingsproblemen, sinusitis, tranende ogen, opgezwollen kop met dikke en blauwe kam en lellen, verminderde leg, sufheid, gebrekkige eetlust, sterfte,…), moeten de kopers hun dierenarts contacteren.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek