Triple win voor Robin Food
3 januari 2023Robin Food krijgt 50.000 euro steun om zijn bijdrage aan een beter voedselsysteem verder uit te bouwen. Samen met twee andere projecten krijgen ze deze steun van Vlaams minister van Landbouw en Voeding Jo Brouns (cd&v) om een duurzamer, lokaal en gezond voedselsysteem te creëren.
Robin Food, een project van SAAMOO Vlaams-Brabant, verwerkt groente- en fruitoverschotten tot volwaardige, kwaliteitsvolle voedingsproducten in de vorm van soep, appelsap en groentesauzen. Deze Robin Food-producten worden op de markt gebracht via zowel verkoop in de reguliere distributie als verdeling aan de kwetsbare groepen. Hiermee scoren ze een triple win: voedselverliezen van lokale landbouwers verwerken, samenwerken met sociale economie en gezonde voeding toegankelijker maken voor kwetsbare mensen.
Nieuw paradepaardje
Naar aanleiding van de Vlaamse voedseltop is Robin Food ook gestart met het maken van biologische suikerarme courgetteconfituur. Dit is het resultaat van een samenwerking met ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) en Den Diepen Boomgaard uit Grimbergen. ILVO zorgde voor de productontwikkeling van de confituur en maatwerkbedrijf Den Diepen Boomgaard verzamelde de groenteoverschotten en stond in voor de commerciële productie.
Drie nieuwe voedselverbeteraars
Niet enkel Robin Food krijgt 50.000 euro, ook ‘Generation food’ en ‘Meer kinderen naar de boerderij’ werden geselecteerd voor een Vlaams steunpakket. Het Leuvense ‘Generation food’ is een beweging die stappen zet richting duurzaam en gezond voedsel voor iedereen. Met een blik op de toekomst stimuleert het innovatie en geeft het startende ondernemers een duw in de rug.
Zoals de naam al doet vermoeden brengt ‘Meer kinderen naar de boerderij’ schoolkinderen in contact met de land- en tuinbouw. Ze zorgen voor diepgaande leermomenten en landbouweducatie met focus op stedelijke kinderen en jongeren op stadscholen. Dit project van Inagro, School@Platteland en Plattelandsklassen vzw wil verder ook een impuls geven aan ‘outdoor education’, de samenwerking tussen de schoolrichting STEM en de boerderij versterken en expertise delen om een betere en bredere voedseleducatie te geven.
Vlaamse voedselstrategie
De steun past binnen de Vlaamse voedselstrategie, die eind november 2022 op de Vlaamse voedseltop gelanceerd is. De Vlaamse voedselstrategie bevat doelstellingen, werkpaden en engagementen van partners in de vorm van voedseldeals, en is opgebouwd rond vier pijlers: gezonde en duurzame voeding voor iedereen, voedselsysteem binnen ecologische grenzen, voluit voor een veerkrachtige voedseleconomie en voedsel verbindt boer tot burger.
Bron: Eigen verslaggeving