Too Good To Go gaat voedselverspilling tegen in productiefase

Met de Too Good To Go-app kunnen gebruikers op het einde van de dag onverkochte producten kopen bij handelaars. De app tegen voedselverspilling loopt goed en probeert nu ook meer impact te hebben op de voedselwaardeketen stroomopwaarts. Zo werkt het bedrijf nu rechtstreeks samen met producenten, om ook voedselverspilling in de productiefase tegen te gaan.

22 maart 2023  – Laatste update 23 maart 2023 8:39
Lees meer over:
to good to go

Om de voedseloverschotberg te verkleinen zet To Good To Go vooral in op de laatste schakels van de agrovoedingketen. Via de app kan je verrassingspakketten met producten die anders zouden worden weggegooid, kopen bij een restaurant, bakker of supermarkt in de buurt. Dankzij hun nieuwe samenwerking met producenten, kunnen Belgische consumenten nu ook vroeger in de voedselketen eten redden van verspilling.

Volgens onderzoek van Eurostat vindt 18 procent van alle voedselverspilling plaats tijdens de verwerkingsfase van de toeleveringsketen. Dit is waar de nieuwe oplossing van To Good To Go om de hoek komt kijken. Het bedrijf koopt producten rechtstreeks van voedselproducenten die hun goederen om verschillende redenen niet aan retailers kunnen verkopen, zoals verpakkingen met drukfouten en veranderingen in vraag en aanbod. Na aankoop worden deze producten zorgvuldig verpakt in ‘Magic Parcels’, die een mix van houdbare producten bevatten. De nieuwe samenwerking met producenten werd eind 2022 al geïntroduceerd in Denemarken en Nederland en wordt nu uitgerold in België.

To good to go

Op grotere schaal voedselverspilling tegengaan

“We zijn erg blij dat we de Magic Parcel nu ook in België kunnen lanceren,” aldus Geertje Zeegers, country manager voor Nederland en tijdelijk ook voor België. “Bij Too Good To Go zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Dankzij de samenwerking met onder andere FrieslandCampina en Unilever, kunnen we hun producten nu rechtstreeks aan consumenten aanbieden. Met dit model kunnen we op grotere schaal voedselverspilling tegengaan.”

Het nieuwe ‘magic parcel’-pakket heeft een groter formaat dan de verrassingspakketten, met een mix van voedingsmiddelen die veilig bij kamertemperatuur kunnen worden bewaard. Het pakket kan ook gratis aan huis worden bezorgd of worden opgehaald bij een afhaalpunt.

Win-win-win oplossing

Uit een recent rapport van het WWF blijkt dat maar liefst 40 procent van al het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild. In absolute cijfers betekent dat dat jaarlijks wereldwijd 2,5 miljard ton voedsel niet wordt opgegeten. Deze verbijsterende hoeveelheid brengt een economisch verlies met zich mee dat wordt geschat op ruim weg 1 biljoen euro. De wereldwijde voedselverspilling is bovendien verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Snelle groei voor Too Good To Go

De lancering van het nieuwe model is een volgende stap om de groei van het platform verder te stimuleren en zoveel mogelijk gebruikers aan te zetten om zich aan te sluiten bij de missie om voedselverspilling tegen te gaan. Onlangs haalde Too Good To Go na vijf jaar activiteit in België de mijlpaal van 10 miljoen geredde maaltijden. Dit aantal minder verspilde maaltijden komt overeen met een besparing van 25.000 ton CO2-uitstoot, dat is ongeveer de jaarlijkse uitstoot van 2.700 Belgen. Wereldwijd werden door de app 200 miljoen maaltijden gered in 17 verschillende landen.

Too Good To Go redt 10 miljoen Belgische maaltijden van vuilnisbak
Uitgelicht
Vijf jaar na de lancering in België heeft Too Good To Go, de applicatie die de strijd aangaat tegen voedselverspilling, tien miljoen maaltijden van de vuilnisbak gered. De app...
27 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek