Suiker duurder, olie en dierproducten wereldwijd goedkoper

De maand september kende wereldwijd een daling in de prijzen voor plantaardige oliën, zuivel en vlees. Daarentegen kende suiker en maïs een opmerkelijke stijging. Dat meldt FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Globaal genomen bleven de internationale voedselprijzen in september vrij stabiel.

10 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 oktober 2023 17:34 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
Taart cake zoetigheid dessert

Dalers en stijgers

De graanprijsindex steeg in september met één procent ten opzichte van de voorgaande maand. Dat is grotendeels te wijten aan de maïsprijzen. Die zijn met zeven procent gestegen, onder meer door een grotere vraag en duurdere transportkosten. De tarweprijzen daalden dan weer met 1,6 procent door de goede productievooruitzichten en ruim aanbod vanuit Rusland. De index van de rijstprijzen daalde met 0,5 procent door een kleinere vraag naar rijst.

Net zoals de rijst en de tarwe daalde ook FAO prijsindex voor plantaardige oliën (-3,9%) ten opzichte van augustus. Het aanbod is dankzij het gunstige oogstseizoen veel groter dan anders, wat de prijzen drukt. Palm-, zonnebloem-, soja- en raapzaadolie zijn hierdoor allemaal goedkoper geworden.

De FAO suikerprijsindex steeg dan weer met 9,8 procent ten opzichte van augustus en bereikte het hoogste niveau sinds november 2010. Deze stijging is nochtans maar een voorzorgsmaatregel, want men vreest dat er een schaarste zal komen in het volgend seizoen. Zo voorspelt men dat het extreme weer door het meteorologisch fenomeen El Niño zal leiden tot een productiedaling bij belangrijke suikerproducenten zoals Thailand en China.

Dierlijke producten

De zuivelprijsindex daalde vorige maand met 2,3 procent, dat is de negende daling op rij. De oorzaak ligt bij de beperkte vraag en de ruime voorraden in de belangrijkste producerende regio's. De relatieve zwakke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar speelt hier ook een rol. Ook de vleesprijsindex daalde met één procent ten opzichte van de vorige maand. Alleen de internationale prijzen voor rundvlees gingen niet mee in deze trend. Deze veerden op door een sterke importvraag naar mager rundvlees, vooral in de Verenigde Staten.

index per product
food price index

Toenemende productie

FAO heeft haar prognose voor de wereldwijde graanproductie in 2023 ook verhoogd naar 2.819 miljoen ton. Dat is 0,9 procent hoger dan het jaar ervoor. De hogere prognose is bijna volledig te wijten aan de gunstige weersvoorspellingen voor Rusland en Oekraïne. In Canada zal de productie naar verwachting aanzienlijk lager zijn, als gevolg van aanhoudend droog weer in belangrijke teeltgebieden.

FAO schat de wereldwijde tarweproductie dan weer op 785 miljoen ton. De productie van grove granen schat ze op 1.511 miljoen ton, een stijging van 2,7 procent ten opzichte van 2022. De wereldwijde rijstproductie raamt men op 523,1 miljoen ton.

De mondiale graanconsumptie zal in 2023-2024 zo'n 2.804 miljoen ton bedragen. Dat is 0,8 procent meer dan vorig jaar. "De tarweconsumptie neemt toe, de rijstconsumptie neemt voor het tweede seizoen op rij af", aldus FAO. "De wereldgraanvoorraden zullen aan het einde van 2024 zo'n 884 miljoen ton bedragen. Dat is drie procent meer dan het beginniveau en dus ook een recordhoogte."

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek