Prijsdaling op de vrije aardappelmarkt baart aardappeltelers zorgen

De afgelopen weken zijn de diverse aardappelprijsnoteringen in Noordwest-Europa op de vrije markt flink gekelderd. Dat zegt de North-western European Potato Growers (NEPG). De organisatie wijt dit aan het hoge aandeel gecontracteerde aardappelen. Volgens NEPG is de huidige prijs niet kostendekkend. In eigen land verwacht Boerenbond, op basis van de eerste cijfers voor dit seizoen, een lagere prijs dan vorig jaar.

6 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 oktober 2023 16:17
Lees meer over:

Door het hoge aandeel gecontracteerde aardappelen is er een beperkte vraag naar aardappelen op de vrije markt. Dit heeft een forse prijsdaling van verschillende aardappelprijsnoteringen tot gevolg. Zo ligt de prijs van de Belgapomotering voor een ton Fontane op 100 euro. In juni van dit jaar kostte een ton Fontane op de vrije markt nog 600 euro, wat uitzonderlijk hoog was.

De organisatie van de Noord-Europese aardappeltelers concludeert dat er weinig logica bestaat tussen de prijsvorming van niet-bewaarbare frietaardappelen en de daadwerkelijke behoefte. Het waarschuwt aardappeltelers ervoor om zich niet te laten verleiden tot paniekverkopen. “De huidige marktsituatie bewijst het belang van een goede opslagfaciliteit. Dat is nodig om voor de lange termijn de gunstige uitgangspunten van de aardappelmarkt te kunnen benutten", klinkt het.

Prijs niet kostendekkend

NEPG benadrukt dat de markt goed is. “De grondstofbehoefte van de aardappelverwerkende industrie in Noordwest-Europa is de afgelopen twee jaar met twee miljoen ton toegenomen.” Volgens de organisatie is de huidige prijs, die niet kostendekkend zou zijn, geen stimulans voor telers om de komende jaren veel te investeren in de aardappelteelt. "Door beperkende wetgeving en klimaatverandering is die steeds risicovoller. Als de verwerkers zich willen verzekeren van de aanvoer van voldoende grondstoffen, zullen ze moeten zorgen voor een positiever sentiment op de aardappelmarkt”, luidt het.

Pieter Van Oost van Boerenbond sluit zich grotendeels aan bij deze conclusie oproep. “De contractprijzen zijn wel gestegen, maar dat was ook nodig om de sterk gestegen kosten te dekken", stelt hij. Van Oost wijst erop dat in Vlaanderen zo’n 70 à 80 procent van de aardappelen op contractbasis verkocht wordt. Hij verwacht dat de vrije en contractprijzen gecombineerd resulteren in een te verwachten prijsdaling met 4 à 5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Van Oost is wel gematigd positief over de oogst tot dusver. “De opbrengst per hectare zal normaal gezien hoger liggen dan vorig jaar. Afhankelijk van streek tot streek kan dit oplopen tot 10 à 14 procent. Wel moeten we de kwaliteit goed bewaken.” Door de meeropbrengst en het feit dat een groter areaal ingezet wordt voor de aardappelteelt in Vlaanderen, schat hij dat de omzet ongeveer 15 procent hoger zal uitvallen dan vorig jaar. “Maar het seizoen is nog volop bezig”, nuanceert hij. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek