Rijstprijzen stijgen naar recordhoogte

In de voorbije twaalf jaar zijn de prijzen voor rijst nog nooit zo hoog geweest als nu. Dit is enerzijds het gevolg van het exportverbod op de witte Indica rijstsoort vanuit India en anderzijds door de tegenvallende regenval in Thailand. India en Thailand zijn de grootste exporteurs van rijst ter wereld.

11 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 augustus 2023 17:57
Lees meer over:
rijst terras rijstveld

India

Begin augustus bereikte de rijstindex van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) al het hoogste punt in meer dan tien jaar. Dat kwam omdat India eind juli veel minder rijst exporteerde. Heftige moessonregens wegen er al enige tijd op het aanbod en de Indiase regering verbood uiteindelijk de export op witte Indicarijst. Net als Basmatirijst is Indica een van de meest uitgevoerde rijstsoorten van het land. Deze beperking was volgens India nodig om "de prijs te drukken en de voorraden op de binnenlandse markt te verzekeren". Een ton Indiase witte rijst is in één jaar ongeveer 150 euro duurder geworden.

rijst fao

Thailand

Maar ook de productie en export van de tweede grootste rijstexporteur stokt nu. Vanwege de mindere regenval in Thailand, kregen de boeren er de vraag van de regering om minder rijst aan te planten en andere gewassen te verbouwen die minder water nodig hebben. De regering hoopt zo dat zij minder water geven aan hun gewassen en er meer overblijft voor huishoudens. Door het mindere aanbod stijgt nu ook de mondiale marktprijs van Thaise witte rijst. Eén van de Thaise witte gebroken rijstsoorten kost nu ruim 590 euro per ton. Twee weken geleden lag de prijs nog op 520 euro.

Voor de helft van de wereldbevolking is rijst basisvoedsel. De internationale prijsstijgingen leiden bij de FAO tot "grote zorgen over de voedselzekerheid" voor een groot deel van de wereldbevolking, vooral voor de armste mensen die een groot deel van hun inkomen besteden aan de aankoop van voedsel.

Voedselprijzen dalen wereldwijd maar stijgen licht in België
Uitgelicht
In juni zijn de voedselprijzen wereldwijd opnieuw gedaald in vergelijking met de maand ervoor (-1,4%). In België deed zich echter het omgekeerde voor, hier stegen de voedselpr...
11 juli 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek