Steunpunt Groene Zorg ziet herstel groene zorg na coronadip

Nadat corona een dipje in de opvang van zorggasten teweegbracht, lijkt de situatie inmiddels herstelt. Steunpunt Groene Zorg bracht vorig jaar 604 zorgbehoevenden onder op een zorgboerderij tegenover 405 tijdens het coronajaar. Tijdens de pandemie was de kracht van groene zorg juist haar achilleshiel: het informele contact. Uit cijfers van het Departement van Landbouw bleek vorige week al dat de groene zorg te lijden had onder corona waardoor het aantal zorgprestaties terugliep.

1 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 1 september 2022 21:31
Lees meer over:

In 2021 hielp het Steunpunt Groene Zorg meer dan 600 zorggasten aan een zinvolle dagbesteding op een zorgboerderij. Vlaanderen telt bijna 1.000 zorgboerderijen. Het gaat vooral om professionele land- en tuinbouwbedrijven. Maar ook maneges, dierenpensions en kinderboerderijen staan klaar om mensen uit kwetsbare groepen zinvolle activiteiten aan te bieden in een groene omgeving en in contact met dieren.

“Het ruime netwerk van zorgboerderijen dat Steunpunt Groene Zorg over de jaren heen opbouwde, maakt het mogelijk dat zorggasten een groene zorgplek vinden die past bij hun specifieke ondersteuningsnood”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. De belangenorganisatie was in 2004, samen met KVLV en Cera, één van de stichtende organisaties van het steunpunt dat tot doel heeft de samenwerking tussen de zorgsector en de land- en tuinbouwsector te ondersteunen en faciliteren. “Steeds meer stijgt het besef dat een groene omgeving zoals land- en tuinbouwbedrijven een meerwaarde heeft voor de gezondheid van mensen”, klinkt het.

Aantal zorgboerderijen met 20 procent gedaald door en tijdens corona   
Uitgelicht
Tijdens en door corona is groene zorg in Vlaanderen sterk teruggelopen. In 2020 hebben 368 Vlaamse zorgboerderijen samen 645 kwetsbare mensen opgevangen. In totaal ging het om...
26 augustus 2022 Lees meer

Dat groene zorg tijdens de coronapandemie met een terugval te maken, bleek vorige week ook al uit cijfers van het Departement Landbouw en Visserij. In 2020 (wegens vertraging in de registratie zijn er geen recentere cijfers) waren de zorgactiviteiten bij land-en tuinbouwers met 20 procent teruggevallen. “Infomeel contact buiten je eigen bubbel was plotseling niet meer mogelijk”, vertelt Roelof, coördinator van het Steunpunt Groene Zorg. “Het sterke punt van groene zorg werd hierdoor tijdens corona een zwakte.”

Infomeel contact buiten je eigen bubbel was tijdens corona plots niet meer mogelijk. Het sterke punt van groene zorg werd hierdoor een zwakte

Els Roelof - Steunpunt Groene Zorg.

2017 was een topjaar voor aanvragen groene zorg

Ook bij Steunpunt Groene Zorg liep het aantal zorgcontracten in het eerste coronajaar terug van 562 in 2019 tot 405 in 2020. Vorig jaar werden dus meer zorggasten in een boerenomgeving opgevangen dan voor corona. “Al was 2017 het topjaar met 816 zorggasten”, aldus Roelof die benadrukt dat er meer aanvragen binnenkomen dan er daadwerkelijk zorggasten een plaats op een land- of tuinbouwbedrijf vinden. We krijgen aanvragen voor zorg en zoeken naar een match, maar dat lukt niet altijd.” In 2020 kreeg de organisatie 633 aanvragen, vorig jaar waren er dat 816. 

In 2021 zag het Steunpunt Groene Zorg 60 nieuwe zorgboerderijen toetreden tot zijn netwerk. Een exact cijfer over het aantal zorgdagen dat de Vlaamse zorgboerderijen samen presteren, is moeilijk te bepalen. “Maar een voorzichtige raming leert ons dat het om meer dan 60.000 zorgdagen per jaar gaat. Een collectieve prestatie waar de zorgboerderijen best fier over mogen zijn”, zegt Joris Van Olmen, voorzitter van Steunpunt Groene Zorg.

Groene zorg zit in de lift en biedt boerin Angelique Van Laere veel voldoening
Uitgelicht
Groene zorg zit in de lift. Steunpunt Groene Zorg bracht vorig jaar 600 zorggasten onder bij een boerderij. Niet alleen het aantal zorggasten stijgt, ook steeds...
22 juni 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek