Steunpunt Groene Zorg bestaat 20 jaar en krijgt extra subsidies

20 jaar geleden werd het Steunpunt Groene Zorg vzw opgericht en dat werd zaterdag formeel gevierd bij Boerenbond. Samen met KVLV en Cera, was de belangenorganisatie één van de stichtende organisaties van het steunpunt dat tot doel heeft de samenwerking tussen de zorgsector en de land- en tuinbouwsector te ondersteunen en faciliteren. Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens benadrukt de maatschappelijke meerwaarde van het unieke zorgaanbod van de zorgboerderijen: “Met hun inzet en engagement leveren vele zorgboeren en -boerinnen een wezenlijke bijdrage aan het welzijn van zorggasten.” Naar aanleiding van de verjaardag verhoogde Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) de subsidie met tien procent.

22 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 januari 2024 17:24 Joris Rigo
Lees meer over:
Zorgboerderij_zorggast

Het Steunpunt Groene Zorg vzw werd opgericht in 2004 als overkoepelende organisatie voor de groene zorg waarbij kwetsbare personen een passende dagbesteding kunnen vinden in de land- of tuinbouwsector. De vzw ondersteunt zorgboerderijen in Vlaanderen en verbindt ze met kwetsbare personen of personen die moeilijk hun plek vinden in de maatschappij. Door de oprichting van het Steunpunt Groene Zorg werd een wettelijk juridisch kader gevormd en kwam er een subsidieregeling vanuit het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij.

Maatschappelijke meerwaarde

Het netwerk van de vzw telt vandaag bijna 1.000 zorgboerderijen in heel Vlaanderen en iedere week meldt een nieuwe zorgboer(in) zich aan. Hoofdzakelijk gaat het om professionele land- en tuinbouwbedrijven, maar ook maneges, dierenpensions en kinderboerderijen staan klaar om mensen uit kwetsbare groepen zinvolle activiteiten aan te bieden. Deze activiteiten houden vaak contact met dieren in en gaan meestal door in een groene omgeving.

De zorgboerderij is geen vervanging van de klassieke en professionele hulpverlening, maar biedt wel een unieke aanvulling op de ondersteuning die de meer dan 2.000 zorggasten per jaar krijgen. Zorggasten kunnen buiten de context van hulpverlening op de zorgboerderij terecht voor onder meer zelfontplooiing, het ontwikkelen van sociale vaardigheden of om een groei in zelfvertrouwen te stimuleren.

“De maatschappelijke meerwaarde van het unieke zorgaanbod van de zorgboerderijen is bijzonder groot. Met hun inzet en engagement leveren vele zorgboeren en -boerinnen een wezenlijke bijdrage aan het welzijn van zorggasten”, zeggen Lode Ceyssens en Nik Van Gool, huidige voorzitters van stichtende organisaties Boerenbond en Ferm tijdens het feest van de groene zorg. “In de laatste jaren zijn er meer en meer jonge en zelfs minderjarige zorgvragers”, klinkt het bij Steunpunt Groene Zorg. De vzw zegt te blijven innoveren en richt zich vandaag ook op mensen die te kampen krijgen met burn-out.

De manier waarop zorggasten op individuele basis aan zorgboerderijen gekoppeld worden, is uniek. Ik heb het nog niet vaak gezien dat er op zo'n onbevangen manier gezocht en gematcht wordt

Hilde Crevits (cd&v) - Vlaams minister Welzijn

Subsidie

Minister Crevits zag op het feest dat het steunpunt "niet kijkt naar wat mensen niet kunnen, maar net naar wat ze wel kunnen". "Om dit vol te houden hebben zorgboerderijen ondersteuning nodig, soms is dat deskundige hulp”. Daarom schaalt minister Crevits de subsidie op met tien procent. De financiële steun was de laatste jaren gedaald, maar gecombineerd met de hoge inflatie wil de minister een extra inspanning leveren. "Als je de positieve resultaten van het Steunpunt ziet, moet er geholpen worden waar het kan. De manier waarop zorggasten op individuele basis aan zorgboerderijen gekoppeld worden, is uniek. Ik heb het nog niet vaak gezien dat er op zo'n onbevangen manier gezocht en gematcht wordt", aldus Crevits.

Uitgespit - Groene zorg VILT TeeVee

Ook Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) tekende present in Leuven: "Landbouw is de ziel van Vlaanderen, die ziel moet je koesteren. We hebben de boeren nodig voor een warm Vlaanderen: als we allemaal wat zorgboer zouden zijn, was de wereld een beetje beter. We moeten als beleid daarom ook de ondersteuning van de zorgboerderijen in de toekomst garanderen."

Zorgboerderijn zijn in feite onafhankelijk van de zorgvraag en doen dit in principe vrijwillig. Daardoor kunnen ze zich flexibel opstellen, op maat van de zorgvraag en ondersteuningsnood van de zorggast. Land- en tuinbouwers kunnen een subsidie krijgen van de Vlaamse overheid wanneer zij zorgactiviteiten op hun bedrijf organiseren. De subsidie bedraagt 40 euro per dag of 20 euro per halve dag.

Om in aanmerking te komen moet wel voldaan worden aan enkele voorwaarden. De subsidie wordt uitsluitend toegekend aan professionele bedrijven in de land- en tuinbouwsector waarbij de land- en tuinbouwproductie minstens een jaarlijks bruto bedrijfsinkomen van 30.000 euro realiseert. Meer informatie over voorwaarden en procedure vindt u op de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

Steunpunt Groene Zorg ziet herstel groene zorg na coronadip
Uitgelicht
Nadat corona een dipje in de opvang van zorggasten teweegbracht, lijkt de situatie inmiddels herstelt. Steunpunt Groene Zorg bracht vorig jaar 604 zorgbehoevenden onder op een...
1 september 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek