Steeds meer jonge leerlingen vinden tweede adem op zorgboerderij

De populariteit van zorgboerderijen bij jongeren is in stijgende lijn. Het hoge aantal aanvragen vanuit de onderwijssector is opmerkelijk, stelt provincie Antwerpen. “Via een zorgboerderij houden leerlingen de combinatie met de school haalbaar en kunnen ze opnieuw aansluiting vinden bij een opleiding.”

20 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 20 februari 2024 15:11 Isabelle Braet
Lees meer over:
kindlandbouw

Het melkveebedrijf van Jef en Nathalie Wouters in Pulderbos opende in 2023 de staldeuren voor zorggasten. “Een bewust keuze om zorg voor jongeren en landbouw te combineren”, aldus Nathalie, die zelf halftijds als verpleegkundige aan de slag is. “Helpende handen zijn welkom om onze dieren te verzorgen, maar dat is niet de belangrijkste reden om een zorgboerderij te zijn. Het effect van de dieren en het vertrouwen dat je de zorggasten geeft, zorgt voor een meerwaarde in hun groei en dat maakt ons ook trots", vertelt ze.

Ook de onderwijssector geraakt steeds meer overtuigd van de toegevoegde waarde die zorgboerderijen kunnen leveren als schoolvervangend traject. Provincie Antwerpen ontving vorig jaar in totaal 243 aanmeldingen voor zorgboerderijen. Daarvan kwam 65 procent uit de onderwijssector. “Vroeger kwamen bijna alle aanmeldingen uit de klassieke zorgsectoren. Nu is onderwijs de koploper”, klinkt het.

zorgboerderijprovincieantwerpen

“Leren kan ook buiten de klasmuren of naast de werkvloer”, stelt Kathleen Helsen, gedeputeerde voor flankerend onderwijs- en arbeidsmarktbeleid. “Kwetsbare jongeren en volwassenen krijgen via de zorgboerderij de kans om de draad weer op te pikken, zelfvertrouwen te laten groeien en hun passie voor landbouw te delen.”

Steunpunt Groene Zorg matcht gasten en boerderijen

Steunpunt Groene Zorg zorgt voor de ondersteuning van zorgboerderijen. De organisatie viert dit jaar haar 20ste verjaardag en bouwde in die tijd een ruim netwerk van zo’n 1.000 zorgboerderijen op. “Altijd fijn om nieuwe zorgboeren als Jef en Nathalie in ons netwerk te krijgen. En zo komen er ieder jaar nog bij”, vertelt Els Roelof van Steunpunt Groene Zorg. “Jef en Nathalie vormen een jong en warm geëngageerd boerengezin. Dat komt de zorggasten alleen maar ten goede.”

Dat laatste klopt alvast als een bus. “Bij de zorggast die hier al het langst komt, merken we echt evolutie”, vertelt Nathalie. “Het doet ons deugd haar te zien groeien, te merken hoe graag ze komt, en hoe vrolijk ze hier is. En dat we horen dat het haar sindsdien beter lukt op school. Ze zit en werkt niet alleen graag bij de dieren en tussen de kalfjes, ze leest onze kinderen ook verhaaltjes voor na school.”

Steunpunt Groene Zorg bestaat 20 jaar en krijgt extra subsidies
Uitgelicht
20 jaar geleden werd het Steunpunt Groene Zorg vzw opgericht en dat werd zaterdag formeel gevierd bij Boerenbond. Samen met KVLV en Cera, was de belangenorganisatie één van de...
22 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek