Sociale fraude bij onderaannemers vleessector: “Zal niet stoppen zolang personeelstekort blijft aanhouden”

Een grootschalig geval van sociale fraude zet de vleesindustrie in een slecht daglicht. Voor de Gentse correctionele rechtbank zijn dertien verdachten, waaronder enkele vennootschappen, terechtgesteld voor onder meer sociale dumping, lidmaatschap van een criminele organisatie en valsheid in geschrifte. Volgens Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van de Federatie van het Belgische Vlees (FEBEV), zullen de problemen blijven aanhouden zolang er een tekort blijft aan geschikte arbeidskrachten. “De sector is wanhopig naar goede arbeidskrachten, en is daarom kwetsbaar voor onderaannemers met malafide intenties.”

7 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 september 2023 22:28
Lees meer over:

De hoofdverdachten waren een vader en vier zonen, werkend via een systeem van Bulgaarse onderaannemers. “Het gaat dus niet om een vleesbedrijf op zich”, verduidelijkt Michael Gore van FEBEV. “Dit werd niet in alle media verduidelijkt. De vleesindustrie komt zo weer in een slecht daglicht, terwijl malafide onderaannemers ook actief zijn in onder meer transport en de bouw. Dat is zo voor alle sectoren waar een tekort is aan goede stielmannen.” 

In 2012 heeft FEBEV een convenant afgesloten om sociale fraude binnen de sector tegen te gaan. “Een van de zaken die daaruit is voortgevloeid, is een checklist om malafide onderaannemers te herkennen”, zegt Gore. “Een werkgever gaat in zee met een onderaannemer onder de correcte loonvoorwaarden, en veronderstelt dat die hun arbeiders correct betalen. In de meeste gevallen gebeurt dat ook, maar soms heb je cowboys die de regels aan hun laars lappen. Zo creëren ze woekerwinsten op kap van de burgers die niet goed weten wat de eisen en voorwaarden zijn waaronder ze horen te werken.” 

Gore gelooft dat de problematiek zal blijven aanhouden zolang de kern van de zaak niet wordt aangepakt: het personeelstekort. “Dat was voor covid al het geval, en nu helemaal”, zegt hij. “Er zijn te weinig mensen op de arbeidsmarkt die bereid zijn het werk te doen. Dat maakt het heel verleidelijk om met een onderaannemer in zee te gaan, die meteen een heel team ervaren arbeiders kan aanbieden. De arbeidstekorten zijn te groot om op te lossen met één of twee nieuwe aanwervingen, die soms halverwege hun opleiding stoppen.” 

Volgens Gore is het tekort aan goede stielmannen een grote problematiek in Vlaanderen. “Iedereen die twee handen heeft en zich wil inzetten, heeft werk”, zegt hij. “Maar onze maatschappij zet mensen aan om maximaal verder te studeren, terwijl dat niet is waar onze industrie om vraagt. Er is een groot tekort aan arbeiders die een stiel willen leren. Aan de loonvoorwaarden ligt het niet.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek