header.home link

Nieuw kwaliteitslabel voor duurzaam Belgisch rundvlees gelanceerd

26 april 2022

"Pré de chez nous", het nieuwe label voor lokaal en duurzaam rundvlees werd maandag voorgesteld in het Waalse Fernelmont, bij Namen. Het nieuwe duurzaamheidslabel kwam tot stand door een brede samenwerking tussen verschillende spelers in de vleesindustrie, namelijk meester-grossier Bernard Gotta, vleesversnijder Viande de Liège, veehandelaar Sobemax en veevoederproducent Dumoulin, een merk van Arvesta.

prezdecheznouskwaliteitslabelrundvlees2-1250

Het label zal "lokaal, duurzaam en lekker" rundsvlees aanduiden. Producten met dit label - "gemaakt voor Belgen, door Belgen" - worden exclusief bij de Belgische ambachtelijke slager verkocht. Maar wat maakt het label nu zo anders dan de rest?

De runderen krijgen plantaardig voeder met een hoog omega-3 gehalte uit geëxtrudeerd lijnzaad, dat de methaanuitstoot tijdens de spijsvertering tot 30 procent vermindert. Dit leidt tot een reductie van de CO2-voetafdruk van 21 procent. Bovendien zijn alle grondstoffen van het voeder Europees en maken ze maximaal gebruik van reststromen die niet voor de menselijke consumptie geschikt zijn.

Verder krijgen veehouders ook een hogere prijs voor het vlees en is er extra aandacht voor het welzijn van de dieren. Zo wordt er bijvoorbeeld meer ruimte, licht en ventilatie voorzien. Daarnaast beperkt deze korte keten de CO2-uitstoot die anders wordt veroorzaakt door het transport.

prezdecheznouskwaliteitslabelrundvlees3-1250

“De landbouw in het algemeen en de veehouderij in het bijzonder worden vaak ten onrechte bekritiseerd”, zegt federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). “Dan is het des te opmerkelijk om dit initiatief te ontdekken: smakelijk vlees, lokale productie, respect voor dierenwelzijn en een vermindering van de CO2-voetafdruk met 21 procent. Alle succes aan de ondernemers die de sprong hebben gewaagd.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek