header.home link

Recordaantal openstaande vacatures in de land- en tuinbouw

17 januari 2022

De economie draait als een tierelier en het arbeidsbemiddelingskantoor VDAB krijgt de openstaande vacatures nauwelijks ingevuld. Met 71.194 openstaande vacatures eind vorig jaar wordt het hoogte peil ooit bereikt. Ook de land- en tuinbouw kende de afgelopen jaren nooit zo veel openstaande vacatures als eind vorig jaar: meer dan 3.000.

De land- en tuinbouw - bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) geregistreerd onder de naam ‘primaire sector’ - telde eind december 3.119 openstaande vacatures. Dat betekent een enorme stijging ten opzichte van dezelfde periode in de voorbije jaren. Zo stonden er in 2020 op 31 december nog maar 646 vacatures open en had het arbeidsbemiddelingskantoor eind december 2015 ruim 180 geregistreerde vacatures in de landbouw.

0

184 Openstaande vacatures in de land- en tuinbouw eind 2015

0

348 Openstaande vacatures in de land- en tuinbouw eind 2017

0

606 Openstaande vacatures in de land- en tuinbouw eind 2019

0

646 Openstaande vacatures in de land- en tuinbouw eind 2020

0

3119 Openstaande vacatures in de land- en tuinbouw eind 2021

“Deze groei ligt in lijn met de algemene trend in de economie”, vertelt VDAB-woordvoerder Joke Van Bommel. “In alle sectoren is het moeilijk werknemers te vinden waardoor het aantal openstaande vacatures nog nooit zo hoog is geweest.” VDAB verklaart dit door de goed draaiende economie en een vergrijzing van de samenleving. Werknemers gaan met pensioen en de aanwas van jonge werknemers is onvoldoende om dit te compenseren.

VDAB beter gekend door landbouwers

Het cijfer van openstaande vacatures dekt enkel de vacatures die bij de VDAB aangemeld zijn. Omdat niet iedere werkgever een vacature aanmeldt bij de VDAB, zal het ware aantal nog hoger liggen. Van Bommel geeft aan dat de land- en tuinbouwbedrijven het arbeidsmiddelingskantoor sinds corona beter weten te vinden. “Tijdens de eerste lockdown, toen buitenlandse medewerkers niet konden komen, hebben wij met het initiatief ‘Help de Oogst’ Vlaamse land- en tuinbouwers aan medewerkers geholpen. Op deze manier zijn wij door veel bedrijven ontdekt als kanaal om werknemers te vinden.”

Deze grotere bekendheid verklaart voor de landbouw ook voor een deel de grote stijging in aantal openstaande vacatures de voorbije jaren. De meeste vacatures werden aangemeld door fruittelers. De fruitsector telde op 31 december 2021 1.640 vacatures, gevolgd door de tuinbouw. Daar stonden 888 vacatures open.

Uitgelicht

Inagro lanceert opleidingen tot en voor melkveehouder

nieuws
11 oktober 2021 Lees meer

Matchen van vraag en aanbod: melkveehouders

Alhoewel de vraag naar arbeidskrachten in alle sectoren ongekend hoog is, zijn er nog altijd zo’n 181.000 werkzoekenden in Vlaanderen. Dit is overigens het laagste aantal in jaren. Het matchen van vraag de vraag naar arbeid en het aanbod ervan blijft één van de grootste uitdagingen van de Vlaamse overheid. Daarbij nemen organisaties in de land-en tuinbouw ook initiatieven. Zo start Inagro met een opleidingstraject tot melkveehouder met het doel meer mensen te enthousiasmeren voor de sector.

Een enquête, die door het Europese Interreg-project CowForme is uitgevoerd, had uitgewezen dat er onder werkzoekenden relatief veel onbekendheid bestaat over het werk van melkveehouders. Daar wil het opleidingstraject, waarbij geïnteresseerde werkzoekenden melkveebedrijven bezoeken en in een vervolgtraject ook een stage lopen, verandering in brengen. Aan de andere kant wil het project ook melkveehouders aanmoedigen extern personeel aan te trekken om zo de werkdruk te verminderen. 

Inzet asielzoekers

Om vacatures in bijvoorbeeld de glastuinbouw makkelijker in te vullen, zou de inzet van asielzoekers tijdens hun aanvraagprocedure bijvoorbeeld soelaas kunnen bieden. In deze context bezocht de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) eind vorig jaar het tomatenbedrijf Den Boschkant in Vremde.

Uitgelicht
De tewerkstelling van asielzoekers in de land- en tuinbouw biedt voordelen voor beide partijen. Dat stelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) tijden...
30 september 2021 Lees meer

Ook toeleveringssector vindt moeilijk personeel

Ook in de sector van toelevering aan de land- en tuinbouw staan heel wat vacatures open. Zo trok Fedagrim recent nog aan de alarmbel over het grote aantal functies in de sector van land- en tuinbouwmachines die niet ingevuld geraken. De sector ondervindt rechtstreekse concurrentie van de auto-industrie en verliest op dat vlak vaak het pleit omdat het af te rekenen heeft met een oubollig imago. "Weinig mensen beseffen hoe innovatief en uitdagend een job in de landbouwmechanica is", zei Tim Aerts, voorzitter van het beurscomité Agribex hierover in een podcast.

Uitgelicht
De oververhitting van de arbeidsmarkt is een relatief recent gegeven. Voor de fabrikanten en dealers van land- en tuinbouwmachines is het al langer een uitdaging om openstaand...
16 november 2021 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek