Sector van land- en tuinbouwmachines telt 700 openstaande vacatures

De oververhitting van de arbeidsmarkt is een relatief recent gegeven. Voor de fabrikanten en dealers van land- en tuinbouwmachines is het al langer een uitdaging om openstaande vacatures ingevuld te krijgen. “Weinig studenten beseffen hoe innovatief en uitdagend een job in de landbouwmechanica is”, stellen Tim Aerts, voorzitter van het beurscomité van Agribex en Kris Michiels, docent landbouwmechanisatie aan de Thomas More Hogeschool.

16 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 16 november 2021 23:04
Lees meer over:

In de aanloop naar Agribex, de landbouwbeurs doorgaat van 8 tot 12 december in Brussels Expo, pakt organisator Fedagrim uit met een podcastreeks over actuele thema’s in de land- en tuinbouw. In de eerste podcast ligt de focus op de uitrustingssector als knelpuntberoep. Drie studiogasten gaan er in gesprek over de uitdagingen en mogelijke oplossingen om meer geschoolde arbeidskrachten naar de sector van land- en tuinbouwmachines te lokken. Naast Tim Aerts en Kris Michiels neemt ook Stien Van Hevele van de VDAB deel aan het debat.

Concurrentie met auto-industrie

Een eerste vaststelling is dat de sector vandaag meer dan 700 openstaande vacatures telt. “Land- en tuinbouwmachines worden steeds complexer. Naast basismechanica moet je ook op de hoogte zijn van de meest hoogtechnologische technieken”, meent Tim Aerts. “We merken dat die combinatie in eenzelfde werknemer niet gemakkelijk te vinden is. Bovendien staan we ook in rechtstreekse concurrentie met de auto-industrie en vaak lijkt die sector het pleit te winnen omdat landbouw vaak een oubollig imago heeft.”

Nochtans heeft de landbouwsector grote voordelen, meent Kris Michiels. “Je werkt niet in een typische industriële omgeving zoals in een autofabriek. Het werkt omvat veel afwisseling en je krijgt de kans om met grote machines die tot de verbeelding spreken, te werken.” Volgens Tim Aerts mag je daar gerust de familiale, warme omgeving die zo typisch is voor de landbouwsector aan toevoegen. Het grote probleem is echter dat veel studenten de landbouwsector niet kennen. “En onbekend maakt onbemind”, klinkt het.

Vacatures registreren bij VDAB

Als bureau voor arbeidsbemiddeling moet VDAB werkgevers en werkzoekers met elkaar in contact brengen en zorgen voor de juiste opleidingen zodat werkzoekers naar knelpuntberoepen kunnen doorstromen. “Basisvoorwaarde om onze rol goed te kunnen spelen, is natuurlijk dat we op de hoogte zijn van de openstaande vacatures in een sector”, zegt Stien Van Hevele, expert voertuigtechnieken bij VDAB. “Daarom roep ik de uitrustingssector voor land- en tuinbouw op om al hun vacatures te registreren op de VDAB-website. Pas wanneer we weten hoe groot de nood in een bepaalde sector is, kunnen we werk maken van een actieplan.”

Beluister hier de podcast:

Bron: Agribex

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek