Parlementsleden informeren zich over technologische uitweg uit stikstofmoeras

Een groep Vlaamse parlementsleden informeerde zich vrijdag op de landbouwbeurs Agribex in Brussel over de laatste stand der techniek in de stallenbouw. De politici waren er op uitnodiging van beursorganisator Fedagrim dat in eerste instantie ammoniakemissiereducerende technieken onder de aandacht wilde brengen. De delegatie zag onder andere een koetoilet dat volgens de producent zo’n 40 procent stikstof reduceert.

9 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 december 2023 12:30 Jerom Rozendaal
S_politici op Agribex2

Bart Dochy (cd&v), Bart Van Hulle (Open Vld), Arnoud Coel (N-VA) en Chris Steenwegen (Groen) stonden in de inkomsthal van Brussels Expo te wachten tot de landbouwbeurs Agribex haar deuren opende. De Vlaamse parlementariërs, die zetelen in de Commissie Landbouw, waren er op uitnodiging van Fedagrim. De Belgische federatie van de toeleveranciers van landbouwmachines en -gebouwen had een rondleiding voorzien langs diverse innovatieve technologieën in de stallen- en machinebouw. 

De sector van de stallenbouw lobbyt al langer voor de inzet van technologie om de stikstofuitstoot de verminderen. Dit zou de reductieplannen die geformuleerd worden in een toekomstig stikstofdecreet moeten haalbaar maken. Samen met de veehouderij roept de sector van de stallenbouw de regering al lange tijd op om vaart te maken met het stikstofkader. Daarnaast heeft ook de werking van WeComV prioriteit. Deze commissie, die recent is geïnstalleerd, bepaalt de erkent technieken en hun reductiepercentage zodat deze op de PAS-maatregelenlijst kunnen komen waarna veehouders ze kunnen implementeren.

Fastlane en erkenning technieken

Het Nederlandse Hanskamp, gespecialiseerd in melkveetechnieken, is één van de constructeurs die vol ongeduld wacht op de effectieve inwerkingtreding van de erkenningsprocedure. De Nederlandse constructeur, in België vertegenwoordigd door Limko, ontwikkelde een koetoilet.  Het “CowToilet” is een hangende module die automatisch naar beneden komt als de koeien in het voederstation krachtvoer komen eten. Als de koe op zijn plaats staat, komt de module naar beneden en masseert een gedeelte van de uier. “Bij het masseren wordt het urineren gestimuleerd”, vertelt Wim Van den Houte, eigenaar van Limko.

S_Cowtoilet
Cowtoilet op Agribex

“Op deze manier kan zo’n vijftig procent van de urine afzonderlijk ingezameld worden”, vertelde Van den Houte aan de politici die zijn stand als eerste aandeden. Door de afzonderlijke inzameling wordt een vermenging met de dikke factie voorkomen. Het is deze vermenging die verantwoordelijk is voor de ammoniakvorming. Volgens de makers kan op deze manier zo’n 40 procent stikstofreductie bekomen worden. “Momenteel legt de universiteit van Wageningen de laatste hand aan het onderzoek waarna in januari een rapport volgt”, aldus Van den Houte.

Van den Houte zegt dat landbouwminister Jo Brouns (cd&v), die eerder op de beurs aanwezig was, hem heeft verzekerd dat in Nederland erkende technieken (inclusief de meetgegevens) op een fastlane geplaatst kunnen worden. Dat zou enerzijds de versnelde introductie van nieuwe technologieën stimuleren, maar een met Nederland gedeelde procedure zou eveneens een opsteker vormen voor Vlaamse stallenbouwers. Deze zouden dan hun mogelijk technieken ook kunnen verkopen in Nederland.

Ook dit laatste is volgens experts geen overbodige luxe. Door het aanslepende stikstofdossier en de feitelijke vergunningenstop en staat de verkoop en verdere innovatie bij stallen(systeem)bouwers op een laag pitje. Fedagrimvoorzitter Johan Colpaert waarschuwde eerder in een interview met VILT al dat deze toestand kan leiden tot het verlies aan stallenbouwkennis in Vlaanderen. “Maak daarom alstublieft haast met het stikstofkader”, drukte Colpaert de politici op het hart toen deze kortstondig stilstonden bij zijn eigen Altez-stand.

S_Sphere systeem van Lely

Wetgeving werkt ook remmend

Een tweede stop op Agribex was het mestinzamelsysteem Sphere van Lely voor de melkveehouderij. Ook dit systeem is gericht op de gescheiden inzameling van urine en dikke fractie. Behalve het potentieel voor stikstofreductie (de bouwer claimt 70 procent, red.), zou dit systeem ook kunnen bijdragen aan het sluiten van de nutriëntencirkel op het bedrijf. Urine zou een prima alternatief kunnen zijn voor kunstmest. Op dit gebied worden de constructeurs geremd door Europese wetgeving dat renure niet aanschouwt als kunstmestvervanger.

“Er zijn nog veel stappen te zetten”, beaamt Bart Dochy, voorzitter van de landbouwcommissie. Hij gelooft in het potentieel van techniek om tot stikstofreductie te komen. De West-Vlaming heeft zelf een akkerbouw- en varkensbedrijf in Ledegem. Alhoewel zestig procent van zijn stallen nog niet ammoniakemissiearm is, en investeringen onvermijdelijk zijn, peinst Doch er niet over om in te stappen in de varkensstoppersregeling die door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is vormgegeven. “Ik geloof nog heilig in de toekomst van de landbouw”, verklaart hij.

Potentieel van smartfarming

Ook Bart Van Hulle is overtuigd van de toekomst van de Vlaamse landbouw en gelooft in de bijdrage die technologie kan leveren voor de oplossing van het stikstofprobleem. Naast parlementslid voor Open Vld is Vanhulle ook boomkweker. Op het eiland rond smart farming was er dan ook een interessante toepassing voor de boomkwekers te vinden.

Exobotic, een bedrijf uit Gent, heeft een robot ontwikkeld die is voorzien van een slimme camera. Deze camera is getraind om de omvang van jongplantgoed in te schatten. “Dat is bij laanboomkwekers in het najaar een zeer arbeidsintensieve activiteit. Werknemers gaan dan het veld op en meten de omvang van de elke boom. Deze informatie wordt gebruikt voor het categoriseren van de voorraad”, legt Nelson Segers van Exobotic uit. Het technologiebedrijf heeft dit najaar bij een aantal Vlaamse boomkwekers proeven gedaan met de technologie. “De robot is in deze fase nog een stap te ver, maar de camera kan ook gemonteerd worden op een tractor of een quad”, vertelt Segers die 85 procent van de huidige arbeidstijd denkt te kunnen besparen.

Van Hulle op Agribex bij stand van Exobotic

Voor Van Hulle is deze AI-toepassing niet meteen interessant. “Wij kweken bosplantgoed met een zeer grote beplantingsdichtheid. Het categoriseren op stamomvang is voor ons niet relevant.” Wel ziet de politicus-boomkwekerij heil in andere AI toepassingen. “Na het uitzaaien wordt er momenteel steekproefgewijs een inschatting gemaakt van de opkomst, het aantal boompjes dus. Daarin zit een flinke foutenmarge.”

De inzet van slimme camera’s zou een realistischer beeld kunnen geven van zijn voorraad. “Dat zou een enorme efficiëntieverbetering kunnen geven”, vertelt Van Hulle. Hierdoor zou hij de verkoop kunnen optimaliseren, want nu wordt soms meer verkocht dan werkelijk beschikbaar is. Bovendien zou het de aansturing van het personeel en de logistiek kunnen verbeteren.

Smartfarming was een ander fenomeen dat Fedagrim met de rondleiding in de kijker wilde zetten. “Smartfarming of precisielandbouw kan het verbruik van water en bestrijdingsmiddelen fors verminderen en zo een bijdrage leveren aan een lagere milieu- en klimaatimpact. Daarnaast kan automatisering en robotisering een antwoord bieden op de krapte op de arbeidsmarkt”, klinkt het bij de beursorganisatie.  

“Stallenbouw- en mechanisatiesector beleven moeilijke tijden, maar er gloort hoop”
Uitgelicht
De 72e editie van de landbouwbeurs Agribex in Brussel is deze week van start gestaan onder een onzeker gesternte. Het aanslepende stikstofdossier houdt ontwikkelingen in de st...
6 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek