nieuws

Nieuw platform brengt alle EU-data-economie voor voedselsystemen samen

nieuws

Digitaal aangestuurde en op data gebaseerde technologieën zullen naar verwachting ons voedselsysteem ingrijpend veranderen. Om onder meer de processen achter de innovatie te ondersteunen met betrouwbare gegevens, werd Data4food2030 ontwikkeld. Het platform moet uitgroeien tot een centrale kennisbank rond data-economie in agrifoodscector.

Vandaag Jozefien Verstraete
Lees meer over:
laptop computer

Data4food2030 heeft het doel om alle beschikbare informatiebronnen rond Europese voedselsystemen samen te brengen in één platform. Van officiële statistieken en onderzoeksdata tot papers en juridische data, met input van alle stakeholders. Permanent zullen nieuwe gegevens geïntegreerd worden om zo tot een accuraat en actueel beeld te komen.

De monitor is gestructureerd in negen luiken, met onder meer dat over beschikbare technologieën, wettelijke kaders, milieu-impact en sociale verschuivingen.

Impact op voedselsysteem

“Data-gedreven innovaties zullen naar verwachting een sterk veranderend, en zelfs disruptief, effect hebben op ons voedselsysteem”, duidt het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). “Zowel de productie, de distributie als de consumptie van voedsel, en zelfs de totale economie, samenleving en het milieu zullen hier gevolgen van ervaren. Om de impact positief te laten zijn, baseren de betrokken spelers hun beslissingen en digitale strategie best op betrouwbare, niet-commerciële informatie en ervaringen.”

ILVO speelt samen met de Wageningen University & Research (WUR), Netcompany Intrasoft en Lisbon Council een trekkersrol in het platform. “Weten wat er gebeurt met de uitwisseling van data in de sector, en hoe de verhoudingen tussen de spelers zich zetten, is belangrijk”, duidt ILVO. “Minstens drie groepen zullen vooruitgeholpen worden met het platform: landbouw- en voedingsbedrijven die met data bezig zijn, beleidsmakers en techbedrijven.”

Voor beleidsmensen is het essentieel om te weten hoe ze de samenwerking binnen voedselsystemen kunnen stimuleren. Bedrijven moeten dan weer de specifieke noden en praktijken van de keten goed begrijpen. “Ook andere actoren zoals landbouwers en consumenten hebben er alle belang bij om de opkomende data-economie te vatten, zodat ze er op een goede manier aan kunnen deelnemen”, aldus ILVO.

Volgens ILVO zal de monitor de drie doelgroepen verder helpen door onder meer een overzicht te geven van de wetgeving rond data-economie in voedselsystemen, initiatieven op te zoeken die data-uitwisseling in agrifood centraal stellen, maar ook om opkomende technologieën in agrovoeding in de gaten te houden.

Neem ook deel

De onderzoekers roepen alle betrokken actoren op om Data4food2030 te verkennen. “Registreer​ als organisatie ook uw eigen data deelinitiatieven (DSI), zodat uw aanpak te vergelijken is met die van anderen. Knelpunten kunnen we dan sneller blootleggen en samenwerking tussen projecten, sectoren en branches kan worden versterkt”, klinkt het. “Actief bijdragen aan het platform zal de wetenschappelijke kennisbasis van de stakeholders verrijken, en innovatie in de voedselsystemen van Europa stimuleren.”

Nieuwe rekentool helpt melkveehouders complexe bedrijfseconomische keuzes maken
Uitgelicht
Het is geen simpele rekensom voor veehouders om de economische impact van PAS-maatregelen, een productiekrimp of een omschakeling naar bio in te schatten. Meer dan vier jaar l...
22 mei 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek