Ondanks moeilijke conjunctuur mikt Agribex op een positieve beurs

Nadat de vorige editie op de valreep moest geannuleerd worden door de coronapandemie, is Agribex helemaal klaar voor een nieuwe editie. Van 6 tot en met 10 december staat Brussels Expo helemaal in het teken van landbouw, veeteelt, tuin en groene zones. “De sector heeft het moeilijk, maar op de beurs willen we het positieve in de kijker zetten. Agribex is nog steeds een moment waarop plannen voor de toekomst worden gemaakt én waar de sector elkaar ontmoet”, duidt beursorganisator Fedagrim het beursthema ‘inspire & connect’.

30 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 30 november 2023 21:24 Griet Lemaire
Lees meer over:

Dalend aantal exposanten

In totaal zijn er 268 exposanten ingeschreven voor Agribex. “We komen van 320 tijdens de editie van 2019. We zien dat corona voor een serieuze knauw heeft gezorgd”, zegt beurscoördinator Alain Vander cruys. Maar dat is niet de enige verklaring voor de terugval in het aantal exposanten. De aanhoudende rechtsonzekerheid door stikstof en de quasi vergunningenstop in Vlaanderen zorgt er ook voor dat exposanten hun deelname aan de beurs in twijfel trekken. Zeker uit de veehouderijsector is de opkomst behoorlijk lager.  

“Het is een zeer moeilijke evenwichtsoefening”, getuigt Frederick Audenaert van het gelijknamig bedrijf dat actief is in de landbouwmechanisatie en -constructie. “Een beurs is een contactmoment met bestaande en potentiële klanten. Je beseft dat je je niet volledig mag terugtrekken, maar je weet ook dat je nooit uit de beurs haalt wat je erin steekt door de complete stand still die de sector treft.” Hij wijst er ook op dat er vandaag geen nieuwe emissiereducerende technieken kunnen getoond worden op de beurs, want ze geraken gewoon niet goedgekeurd. “Eigenlijk is het triestig”, stelt hij.

Agribex wordt geannuleerd nieuws

Vijf in plaats van zes dagen

Zoals al voorzien was bij de afgelaste editie in 2021 duurt Agribex voor het eerst een dag minder. De beurs start op woensdag in plaats van op dinsdag. Wat wel hetzelfde blijft, is de opzet van die eerste dag. “Dit is een professionele dag waarbij we ontvangst op maat voorzien, gratis parking, onthaal met koffie, gratis vestiaire en een gratis lunch”, vertelt Vander cruys. “De bedoeling van deze professionele dag is om de focus op het bezoek te houden waardoor bezoekers en exposanten alle tijd en ruimte krijgen om met elkaar in dialoog te gaan zonder zich te moeten bezighouden met praktische bekommernissen.”

Thema-eilanden als rode draad

In het verleden heeft Agribex steeds sterk ingezet op thema-eilanden en dat verandert deze editie niet. Opnieuw vormen zij de rode draad doorheen de beurs. “Nieuwe technologieën en innovatie zijn een belangrijke focus op de beurs. Uiteraard kan je die op heel wat standen terugvinden, maar door met thema-eilanden te werken kunnen we bepaalde topics extra in de schijnwerpers plaatsen”, aldus Vander cruys.

Nieuwe energieën

Zo is er een thema-eiland gewijd aan nieuwe energieën. Landbouwbedrijven staan zowel aan de aanbod- als aan de vraagzijde op dat vlak. Ze streven ernaar klimaatneutraal te zijn door in hun eigen energiebehoefte te voorzien. Anderzijds kunnen ze door te investeren in een biogasinstallatie, zonnepanelen of een windturbine ook producent worden en die afzetten op een lokaal netwerk. “Op het thema-eiland willen we de dialoog tussen de verschillende partijen initiëren zodat landbouwbedrijven en energiebedrijven elkaar kunnen vinden”, klinkt het. Volgens Fedagrim kunnen landbouwbedrijven stroomboerderijen worden en dat kan evolueren naar een lucratieve nevenactiviteit die hun bedrijfsmodel verstevigt.

Robotica en mecatronica

Een andere trend die zich doorzet in de land- en tuinbouwsector is robotisering. “Robots zijn aan een opgang bezig en hun werkterrein breidt gestaag uit”, zegt Vander Cruys. “Werktuigendragers zijn al wat meer ingeburgerd en robots in precisielandbouw zijn ook al geen bijzondere nieuwigheid meer.” Wat revolutionairder is op dit moment, is mecatronica. Daarbij worden machines rechtstreeks aangestuurd door actuele waarnemeningen op het veld. Ook artificiële intelligentie maakt zijn opgang, net als machinelearning. Het thema-eiland wil niet alleen deze nieuwste technologieën tonen, het laat ook ruimte voor debat. “De debatten kunnen bijvoorbeeld gaan over wetgeving en de lacunes op dat vlak, maar ook over sociale vraagstukken en maatschappelijke kwesties.”

Workshop Live

Eén van de knelpunten voor landbouwmachinebouwers en -dealers is het vinden van kwalitatief geschoold personeel. Om die reden wordt ook tijdens deze editie een werkplaats nagebouwd in samenwerking met Thomas More. Tijdens de beurs worden voortdurend herstellingen en onderhoudprogramma’s gedemonstreerd op landbouwmachines van verschillende fabrikanten. Nieuw dit jaar is dat bezoekers ook een hydraulicawerkplaats en een motorenlabo in werking kunnen zien. “De bedoeling is om jongeren en werkzoekenden te enthousiasmeren om  voor een job in de landbouwmechanica te kiezen. VDAB en Actiris zijn eveneens op de beurs aanwezig om werkzoekenden met interesse voor techniek te overtuigen om een kijkje te nemen op de workshop”, luidt het.

Ontmoetingseiland

Een vierde thema-eiland focust op ontmoeting. De focus ligt hier op ontdekken, verduidelijkt Fedagrim. Via aanraakschermen kunnen bezoekers kennismaken met nieuwigheden die op de beurs te vinden zijn. Exposanten kunnen er hun nieuwigheden ook voorstellen en op de schermen uitleggen wat het maatschappelijk belang is van die innovatie. Tegelijk staat de ruimte ter beschikking van exposanten om conferenties te organiseren of persmomenten te houden.

Vrouwendag op 7 december

De vrouwen krijgen op Agribex een eigen dag. Net als tijdens de vorige editie wil Fedagrim op donderdag 7 december de vrouwen in de bloemetjes zetten op Ladies’ Day. “Vrouwen vervullen een belangrijke, maar soms ondergewaardeerde rol op landbouwbedrijven of in de diverse toeleveringsbedrijven voor land- en tuinbouw. Daarom willen we hen een volledige dag in de schijnwerpers zetten”, luidt het. Dames worden die dag onthaald met een glaasje cava of een luxe-koffie en krijgen een persoonlijk onthaal. Een groep vrouwelijke juryleden zal er ook de meest vrouwvriendelijke trekker van de beurs verkiezen.

#WeLoveLivestock

Hoewel de veehouderij door een zeer moeilijke periode gaat, houdt de beursorganisator er toch aan om voldoende aandacht te besteden aan de veeprijskampen. “Tijdens Brussels Livestock Show willen we ’s lands beste diergenetica naar Brussel brengen onder de vorm van een levende expo en de traditionele prijskampen”, vertelt Ignace Lootvoet, secretaris van de Brussels Livestock Show. Klassiekers op het programma zijn de Belgische kampioenschappen voor melkvee, rundvee, schapen en Belgische trekpaarden. Dit wordt aangevuld met een nieuw initiatief zoals de Ovinpiades voor jonge schaaphouders. Dit test de vaardigheden van jongeren tussen 16 en 24 jaar in verschillende subdisciplines van het schapenhouden, zoals hoefverzorging, conditiescores en ramkeuze.

Een dagticket voor Agribex kost 16 euro (13 euro met kortingvoucher) en is online te bestellen via de website van Agribex.

Agribex pakt uit met zeer divers programma
Uitgelicht
Van 3 tot 8 december staan de hallen van de Brussels Expo weer helemaal in het teken van de land- en tuinbouw. In totaal wordt 53.860 m2 ingepalmd door machines, prijskampen,...
26 november 2019 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek