header.home link

Koningin Mathilde bezoekt Koeweidehof in kader van Agribex’ Ladies Day

Koningin Mathilde heeft vandaag een bezoekt gebracht aan het melkveebedrijf Koeweidehof waar zij het gesprek aanging met acht vrouwen in de landbouw. Het gesprek vond plaats in het kader van de Ladies Day, die vandaag op Agribex had moeten plaatvinden. Door corona werd de landbouwbeurs evenwel afgelast en daarom werd de ontmoeting verlegd naar het Koeweidehof in Merchtem.

9 december 2021  – Laatste update 9 december 2021 23:00
Lees meer over:
Agribex_Koningin_Mathilde_Koeweidehof

9 december was op de landbouwbeurs Agribex voorbestemd voor Ladies Day. Met het evenement wilde de beursorganisatie de vrouwen in de landbouw in de kijker zetten. Gracienne Geenens, bestuurslid van de beursorganisator Agribex, vertelt hoe Ladies’ Day twee jaar geleden als initiatief tot stand gekomen is. “Vrouwen zijn vaak in onze sector de spil van het bedrijfsleven. Maar het is te weinig bekend. Het is te vanzelfsprekend. Onze sector heeft een vrij groot machogehalte zo lijkt het wel, maar dat is fout. Vaak draagt de vrouw hier de broek. En dat willen we ook duidelijk maken.”

Volgens de planning zou koningin Mathilde tijdens Ladies’ Day de beurs in Brussel bezoeken en het gesprek aanknopen met een aantal dames uit de landbouwsector en toeleverende sectoren. Nadat Agribex eind vorige maand wegens de verstrengde coronamaatregelen geannuleerd werd, heeft de organisatie besloten de ontmoeting tussen koningin en vrouwelijke landbouwers te verleggen naar het Koeweidehof in Merchtem. “Wij beschikken hier over een ruimte die we inzetten voor teambuildingactiviteiten. Daar kon de ontmoeting plaatsvinden”, verklaart Marijke d’Hertefelt, medezaakvoerder van het melkveebedrijf de keuze.

Boerinnen leggen problemen op tafel

De koningin, die met de verplaatsing naar het melkveebedrijf akkoord was gegaan, ging vandaag het gesprek aan met acht landbouwsters, waaronder Mieke Verniest, voormalig schoonste Boerin van Vlaanderen en Siska Vanpeteghem. Tijdens het gesprek werd de rol van de vrouw in het landbouwbedrijf belicht en tevens kwamen de problemen en de uitdagingen aan het licht.

Koningin_Mathilde_Koeweidehof

Geenens verwoordt deze problematiek als volgt: “Het maatschappelijk debat over landbouw wordt vaak gekleurd door zwart-wit berichten waarbij elke nuance verloren gaat en waarbij vooral de sector negatief gepercipieerd wordt. Landbouw is vaak het kind van de rekening en als je dan nog eens geconfronteerd wordt met zware financiële rekeningen die investeringen moeilijk maken en het rendement van je bedrijf hypothekeren, dan lijkt het mij maar normaal dat de moed in je schoenen zinkt.”

Het feit dat de koningin haar oor te luister legt bij de boerinnen, betekent volgens Geenens een hart onder de riem van de landbouwers. d’Hertefelt beaamt dit: “Het is fijn als iemand met zo’n positie naar je wil luisteren. Ze was oprecht geïnteresseerd, stelde heel veel vragen en liet zien dat ze respect heeft voor de sector en het werk dat we verzetten.”

Agribex_Koningin_Mathilde_Koeweidehof2

Rondleiding melkveebedrijf Koeweidehof

Na afloop van het overleg nam de gastvrouw, die het Koeweidehof runt samen met haar man Bart Vanderstraeten, de koningin mee voor een rondleiding op het melkveebedrijf. Daarbij kreeg de koning uitleg bij de melkautomaat en de automatische voederrobot en nam zij ook de tijd om kalfjes melk te geven.

Tijdens de rondleiding hoorde het staatshoofd meer over de onderschatte rol van de boerin in de landbouw en werd zij tevens ondergedompeld in circulaire landbouw. “Voor ons is het goed dat we iedereen, en dus ook de koningin, kunnen uitleggen dat duurzaamheid een breed begrip is”, stelt d’Hertefelt na afloop. “De veehouderij staat veel te vaak in een slecht daglicht, gecatalogeerd als uitstoter van broeikasgassen. Wij doen er hier alles aan om die broeikasgassen op te vangen. Methaan wordt bij ons verwerkt tot energie via onze biogasinstallatie. Op onze akkers houden we koolstof (CO2) vast in de grond door zo weinig mogelijk de grond te keren. De landbouw is een partner in de klimaatstrijd. Maar het wordt hoog tijd dat die boodschap ook eens gegeven wordt.”

De melkveehoudster vertelde koningin Mathilde ook over toekomstige initiatieven om de cirkel van kringlooplandbouw nog verder sluitend te krijgen. “Een restant van de groene stroom die wij opwekken gaat naar Brussels Beer Project. Het zou mooi zijn als we in de toekomst hun draft in kunnen zetten in het voederrantsoen. Anderzijds overwegen we ook om een elektrische laadpaal te installeren die we voeden met stroom uit de pocketvergister. Deze laadpaal kan dan gebruikt worden door werknemers die ons in het kader van teambuilding events ontmoeten.”

Koning brengt bezoek aan suikerbietveredelaar SESVanderHave
Uitgelicht
Koning Filip en koningin Mathilde hebben vandaag een bezoek gebracht aan suikerbietveredelaar en suikerbietzadenproducent SESVanderHave in Tienen. Het koninklijk echtpaar was...
17 november 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Agribex

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek