Agribex overtreft eerder laaggespannen verwachtingen

Beursorganisatie Fedagrim was er op voorhand niet gerust in. De hoge rentevoeten en het onzekere investeringsklimaat drukken op de investeringen in de landbouw. Zou Agribex wel voldoende bezoekers trekken? Het laaggespannen verwachtingspatroon bleek achteraf gezien niet terecht. “De opkomst was boven verwachting en ook de gerichte interesse van boeren viel mee”, klinkt het na afloop van de beurs. Er was opvallend veel vraag naar systemen waar hoge VLIF-subsidies op rusten.

11 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 december 2023 14:21 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
S_DSC02078

Agribex klokt de 72ste editie, die vorige week van woensdag tot en met zondag plaatsvond, af met 75.000 toeschouwers. Dat ligt volgens beursorganisatie Fedagrim, de Belgische federatie van toeleveranciers van landbouwmachines en -gebouwen, in lijn met de opkomst van vorige edities. Door de coronapandemie kon Agribex in 2021 niet doorgaan. De vorige editie dateert al van vier jaar geleden en trok toen 90.000 toeschouwers, maar duurde een dag langer.

Voor de eerste keer had de organisatie dit jaar voor een vijfdaagse beurs gekozen en wilde hiermee het professionele gehalte opkrikken. Tijdens vorige edities signaleerde Fedagrim een hoog “toeristisch” gehalte en dit jaar mikten ze op kwalitatievere bezoekers, bezoekers met eventuele investeringsplannen. Volgens Lowette Agrotechnic, dealer van tractoren en andere land- en tuinbouwmachines, is de organisatie geslaagd in deze opzet. “De bezoekers zijn veel professioneler met bijzonder concrete vragen”, vertelt zaakvoerder Jos Lowette.

De verwachtingen waren op voorhand laaggespannen. Niet alleen qua bezoekersaantallen, maar ook qua investeringsdrang bij landbouwers. “Door de lage rentes hebben veel landbouwers de nodige landbouwmachines al aangeschaft in de voorbije jaren. Deze 'oververkoop' van vorige jaren in combinatie met de huidige rentes zorgen ervoor dat de verkoop dit jaar wat tegenviel. Hierdoor lagen de verwachtingen niet hoog”, aldus Frederick Audenaert van Fedagrim.

Agribex machines

Hoe hoger de VLIF-steun, hoe meer interesse

In tegenstelling tot vorige edities werden er minder directe beursverkopen genoteerd, maar zagen de standhouders wel meer interesse dan verwacht. “Vooral machines waarop hoge VLIF-steun gegeven wordt, zoals bijvoorbeeld een klepelmaaier of mechanische onkruidbestrijders, waren in trek bij de bezoekers”, vertelt Audenaert. Jos Lowette zag nog een andere tendens: “Het valt op dat de wijnbouw in de lift zit. Je voelt dat de landbouwer zich ook heroriënteert.”

Deze heroriëntatie vindt zeker ook plaats in de veehouderij. Door het onzekere investeringsklimaat en de stikstofplannen van de overheid verkeert de sector in grote onzekerheid. Deze sfeer was volgens de organisatie ook te voelen op de beurs. “Vooral investeringen waarvoor de stal verbouwd moet worden en er een vergunning aangevraagd moet worden, staan momenteel stil", vertelt Audenaert, medezaakvoerder van Audenaert Luc en Dirk NV, distributeur van verschillende merken in de landbouwmechanisatie en melkveehouderij.

Desondanks de onzekere tijden kende Audenaert NV kende vorig jaar behoorlijk goede verkoopcijfers. Doordat er veel verdiend werd in de melkveehouderij, hebben melkveehouders vorig jaar veel geïnvesteerd in onder andere melkrobots. “Momenteel zien we een iets mindere verkoop, maar er is nog steeds interesse", aldus Audenaert. Ook ziet hij interesse in bijvoorbeeld mestrobots. “Op de beurs hoorde je ook regelmatig frustratie en onbegrip over het feit de overheid treuzelt met het stikstofakkoord, maar wel subsidies beschikbaar stelt voor stikstofreducerende technieken.”

Wachten op het stikstofkader

De verkoopsanalyse van Audenaert wordt gedeeld door Limko dat onder andere het Nederlands Hanskamp vertegenwoordigt in ons land met het "CowToilet". Dit koe-toilet bleek een heuse publiekstrekker op Agribex. "Niet alleen passeerde een delegatie politici de beursstand van Limko, ook waren er veel vragen van de bezoekers", zegt Wim Van den Houte, eigenaar van Limko. Alhoewel de verkopen in de melkveehouderij ook bij Limko terugvielen door de hogere rentevoeten en de lagere melkprijzen, merkt Van den Houte toch een investeringslust op bij de boeren. “Maar zonder een stikstofkader en duidelijkheid over erkende emissiereducerende maatregelen, is de investeringsbehoefte onder boeren laag. Van zodra hier verandering in komt, zie ik veel verkooppotentieel in dit systeem.”

Audenaert denkt eveneens dat de verkoop zal aantrekken eens het stikstofdecreet duidelijkheid zal brengen. “Veel boeren hebben investeringen uitgesteld waardoor er dadelijk een piek in de verkoop zal volgen.” In de melkveehouderij ziet hij nog meer aanmoedigende voortekenen die de verkoop op termijn kunnen stimuleren. “De zuivelvoorspellingen zijn positief en ook de rentevoeten beginnen een beetje te dalen.”

Fedagrim is door de bezoekersaantallen en positieve reacties van de standhouders overtuigd van het bestaansrecht van de beurs. Door het terugschroeven van het aantal beursdagen en de verminderde interesse van veehouderijspecialisten waren er in de wandelgangen al twijfels ontstaan over toekomstbestendigheid van de beurs. Deze geruchten worden door de organisatie naar het rijk der fabelen verwezen. Het maakte meteen de data van de volgende beurs bekend, in december 2025. “Agribex is minder lang, maar ook iets compacter geworden. Dat is vooral de sfeer op de beurs ten goede gekomen. De beurs was warmer en hartelijker, ondanks het onzekere toekomstperspectief”, besluit de organisatie.

“Stallenbouw- en mechanisatiesector beleven moeilijke tijden, maar er gloort hoop”
Uitgelicht
De 72e editie van de landbouwbeurs Agribex in Brussel is deze week van start gestaan onder een onzeker gesternte. Het aanslepende stikstofdossier houdt ontwikkelingen in de st...
6 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek