Vrouwvriendelijkste tractor verkozen op Agribex

Tijdens de Ladies Day op de land- en tuinbouwbeurs Agribex werd de meest vrouwvriendelijke tractor verkozen. De volledige vrouwelijke jury beoordeelde 22 ingeschreven trekkers op ergonomie, uitstraling en ‘feminin touches’. Met deze ludieke actie wil de beurs de 20.000 vrouwen in de Belgische landbouwsector in de schijnwerpers plaatsen.

9 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 december 2023 10:56 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
Fendt - vrouwvriendelijke trekker agribex

Hoewel de landbouwsector een stoer, mannelijk imago heeft, zijn er ook veel vrouwen in actief. In Vlaanderen is ongeveer 11 procent van de bedrijfsleiders van land- en tuinbouwbedrijven een vrouw. In de volledige Belgische landbouwsector zijn er 20.000 vrouwen. “Als organisatie vinden wij, net als vele andere actoren in de sector dat er onvoldoende besef en respect is voor al het werk dat vrouwen verzetten in onze land- en tuinbouwsector. Daarom organiseren we voor de derde keer de Ladies Day op Agribex,” zegt Gracienne Geenens, de drijvende kracht achter deze vrouwendag. “Door de meest vrouwvriendelijke tractor te verkiezen willen we op een speelse manier constructeurs er aan herinneren dat niet enkel mannen met trekkers rijden. We willen zeker geen hetze veroorzaken, maar een knipoog kan altijd.”

Het idee voor deze ludieke wedstrijd kwam van Kim Schoukens, hoofdredactrice van Women in Ag Magazine, een internationaal magazine voor vrouwen in de landbouwsector. “De landbouwsector is een sterk mannelijke sector. De voorbije jaren zijn de vrouwen echter steeds meer op de voorgrond getreden. Tijdens gesprekken met boerinnen hoor ik geregeld verzuchtingen over onaangepast werkmateriaal, kledij en dergelijke meer,” vertelt Kim Schoukens. 

Een vrouwelijke jury beoordeelde 22 tractoren op ergonomie, uitstraling en praktische elementen zoals bijvoorbeeld een kinderzitje. “We verwachten geen make-up spiegels of roze details in de cabine, maar voor een aantal zaken kan zeker rekening gehouden worden met vrouwelijke input”, klinkt het. In de categorie van tractoren onder de 150 pk werd de New Holland T5.140 verkozen tot meest vrouwvriendelijke tractor. Bij de tractoren met meer dan 150 pk werd de Fendt 728 de winnaar. “Onze tractoren zijn niet specifiek voor mannen of vrouwen”, verduidelijkt Ben Hautekeete, product manager bij Fendt. “We zijn ervan overtuigd dat vrouwen een belangrijke rol in de sector spelen. Daarom zijn we ook zeer blij dat ze zich goed voelen in onze tractor.”

Ondanks moeilijke conjunctuur mikt Agribex op een positieve beurs
Uitgelicht
Nadat de vorige editie op de valreep moest geannuleerd worden door de coronapandemie, is Agribex helemaal klaar voor een nieuwe editie. Van 6 tot en met 10 december staat Brus...
30 november 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek